Avertizarea de gheață subțire rămâne în vigoare până pe 24 ianuarie

  • 17 Ianuarie 18:00
Avertizarea de gheață subțire rămâne în vigoare până pe 24 ianuarie

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins până pe 24 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn, transmite MOLDPRES.

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins până pe 17 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn, transmite MOLDPRES.

Potrivit hidrologilor, “în râurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din țară se va menține formarea de gheață - la mal și năboi, iar pe unele bazine acvatice se va păstra podul de gheață”.

Gheața este subțire, ieșirea pe ea prezintă pericol, în acest sens salvatorii atenționează populația să dea dovadă de prudență în preajma surselor acvatice. Avertismentul este adresat în primul rând părinților de minori, cărora li se recomandă să fie foarte atenți și să monitorizeze unde se joacă copiii lor. 

De asemenea, salvatorii au avertizat cetățenii care intenționează să se scalde în bazine acvatice deschise, conform unor tradiții de Bobotează. Aceștia trebuie să fie prudenți și să respecte anumite reguli de securitate, iar scăldatul de Bobotează se va face doar în locurile special pregătite și amenajate cu această ocazie.

Totodată, este indicat ca în preajma acestor locuri să fie organizate ospătării ambulante cu băuturi și gustări ușoare fierbinți. Intrarea în apa rece se va face în grupuri mici, pentru a evita rupturile de gheață și accidentele cauzate de acestea. De asemenea, este interzis accesul minorilor fără supravegherea părinților. În același timp, este categoric interzis la locul de scăldat consumul de băuturi alcoolice tari, scăldatul persoanelor în stare de ebrietate, celor care au anumite probleme de sănătate, mai ales bolnavilor cu maladii cronice respiratorii și cardiovasculare.

În zilele de Ajunul Bobotezei și Bobotează, sărbătorite sâmbătă și duminică, 18-19 ianuarie, meteorologii prognozează maxime termice, pe timp de noapte, de minus 7 grade de ger. Ziua, mercurul termometrelor se va ridica până la 5 grade Celsius, fără precipitații.

În acest sfârșit de săptămână, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Boboteaza, care semnifică Botezul Domnului în apa Iordanului. În biserici vor fi oficiate liturghii și se va face agheasma. Cei mai curajoși enoriași se vor scălda în apa sfințită în lacuri, iazuri și alte bazine acvatice deschise, conform unei tradiții, care spune că astfel „oamenii își întăresc duhul și sunt norocoși tot anul”.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:72 %
Vint:1,5 m/s
Sat
24
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău