Autoritățile vor elabora o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală

  • 13 Iulie 2021 09:52
Autoritățile vor elabora o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNDAR) 2021-2030, transmite MOLDPRES.

Pentru a începe lucrul asupra noului document, specialiștii ministerului au evaluat Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020 prin prisma a patru dimensiuni cheie ale acțiunilor implementate: relevanța, eficiența, eficacitatea și impactul, menționează sursa citată.

„S-a stabilit că din punct de vedere a acoperirii financiare, pentru perioada 2014 – 2020 au existat suficiente mijloace financiare pentru atingerea obiectivelor prevăzute de Strategie, însă principala provocare a sectorului agricol, atât în perioada implementării Strategiei, cât și în continuare sunt schimbările climatice și efectele nocive ale acestora”, indică MADRM.

În perioada 1994-2020, peste 37 de donatori internaționali și-au adus aportul la dezvoltarea sectorului agroindustrial, mediului rural și ecologic al Republicii Moldova. Programele și proiectele donatorilor au avut și continuă să aibă un impact important atât în dezvoltarea sectorului agroindustrial, cât și în creșterea capacităților de consolidare instituțională, care constituie unul din momentele cheie în reformarea sectorului. Noua Strategie va asigura alinierea politicii naționale în domeniul dezvoltării agricole și rurale la obiectivele Politicii Agricole Comune: asigurarea unui viitor economic stabil și corect pentru agricultori; stabilirea unor ambiții mai mari pentru acțiunile legate de mediu și de climă; păstrarea agriculturii în centrul societății europene.

Noua strategie va asigura o continuitate a inițiativelor implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Printre acțiunile prioritare ce se vor regăsi în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru perioada 2021-2030 sunt: asigurarea unui venit decent pentru fermieri; combaterea schimbărilor climatice și diminuarea (atenuarea) impactului acestora; sprijinirea reînnoirii generaționale; sporirea competitivității; asigurarea protecției mediului prin scheme de agromediu; dezvoltarea dinamică a zonelor rurale; restabilirea echilibrului în lanțul alimentar; conservarea peisajelor și biodiversitatea; protecția calității alimentelor și sănătatea.

În același timp, responsabilii de elaborarea documentului au menționat că în continuare sunt prioritare activitățile ce țin de reducerea nivelului de sărăcie în mediul rural, prin crearea condițiilor favorabile pentru majorarea veniturilor celor mai săraci membri ai societății rurale; creșterea competitivității sectorului agroalimentar; adaptarea producătorilor agricoli la schimbările climaterice; stimularea creșterii activităților agricole strategice și de afaceri în mediul rural.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău