Autoritățile ruse: Militarul rus care l-a împușcat pe Vadim Pisari, nevinovat
-
21 Decembrie 2012 18:09
Autoritățile ruse anunță că au încetat urmărirea penală în cazul miliatarului care l-a ucis pe tânărul Vadim Pisari în apropierea podului de la Vadul lui Vodă, în ziua de 1 ianuarie a acestui an.
Cauza a fost clasată încă în luna mai, iar militarul rus a fost declarat nevinovat. Totodată, acesta este în continuare cercetat penal de Procuratura Generală a Republicii Moldova.
Ministerul de Externe de la Moscova susține că militarul rus a acționat în legitimă apărare.Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Aleksandr Lukașevici, viața sergentului rus din trupele de menținere a păcii era suspusă unui risc major în momentul în care acesta a deschis focul asupra mașinii, pe care o conducea Vadim Pisari.Dosarul penal deschis pe numele militarului rus a fost clasat, a precizat Aleksandr Lukașevici. El a adăugat că Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost anunțată despre clasarea dosarului respectiv.
Pe de ală parte, Procuratura Generală anunță că,la Chișinău, urmărirea penală a pacificatorului rus continuă. Potrivit șefei serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, procurorii moldoveni au cerut părții ruse să le transmită un set de procese verbale și obiectele ridicate de la locul crimei, care ar permite procurorilor moldoveni să investigeze obiectiv acest caz. Deocamdată, solicitările Procuraturii Generale a Republicii Moldova au rămas fără răspuns.
Avocatul familiei Pisari la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Alexandru Postică, a declarat că nu a fost anunțat despre clasarea dosarului.
Tânărul Vadim Pisari din localitatea Pârâta a fost omorât de către un sergent rus, pe 1 ianuarie, lângă postul de control Vadul lui Vodă, penru că a refuzat să oprească mașina la cererea militarilor ruși.
Așa-numita misiune de pace din regiunea separatistã transnistreanã, a fost creatã în urma războiului de la Nistru, din 1992. Aceasta este compusã din peste 1.200 de militari ruși, moldoveni, din regiunea transnistreanăși câțiva observatori militari ucraineni. Chișinãul pledează pentru transformarea misiunii într-una civilã, sub mandat internațional. Moscova și Tiraspolul se opun, însã, modificãrii mandatului misiunii respective.