MALURI DE PRUT | Experți: Alegătorii din Rep. Moldova, un factor tot mai important în politicul românesc. Menținerea cursului european al României, un obiectiv ireversibil doar dacă este apărat continuu (Audio)
-
02 Decembrie 2024 16:16
Rep. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și pro-europeană la București, care să nu pună în pericol fondurile și asistenta pentru dezvoltară României, pe de o parte, iar pe de alta, să nu împiedice procesul de integrare al Rep. Moldova și programul de sprijin fără precedent, de 1,8 miliarde de euro, pentru creșterea economică a Rep. Moldova. Sunt câteva concluzii exprimate de experți de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.
Votul românilor basarabeni, rezilienți la dezinformarea și propaganda Federației Ruse, devine un factor tot mai important în politicul din România, spune expertul WatchDog, Andrei Curăraru.
”Eu cred în statul român pentru că el a funcționat și a dat o bunăstare românilor, așa cum nu a putut Rep. Moldava, și eu cred în acele mecanisme de control din partea Uniunii Europene pentru că nimeni nu vrea să sărăcească România. Trebuie să menționăm că în toți acești mai bine de 20 de ani, România a primit mult mai mulți bani față de sumele cu care a contribuit. De ce avem noi nevoie în România să se întâmple este să fie un guvern stabil, pro european ca să ne ajute și pe noi pe calea această în special pentru a ne rupe de această dependență energetică rusească, ultima cheie economică pe care Federația Rusă o mai are la noi. Era clar că această livrare gratuită de gaze gratuite în regiunea transnistreană nu poate continua la nesfârșit, și uite că acum se joacă și această carte în Rep. Moldova”, a declarat Andrei Cur[raru.
Nici un cetățean român, din țară sau de peste hotare, nu poate fi blamat pentru felul în care a votat și nu i se poate pune în spate ineficiența sau felul în care au gestionat anumite situații partidele politice aflate sau nu la guvernare, susține expertul în relații internaționale de la București, Robert Lupițu, redactor șef caleaeuropeană.ro.
El face apel la unitate și la reconectarea în România, a politicului și instituțiile statale cu proprii săi cetățeni și la acțiuni care s-i ajute pe oameni să înțeleagă că prin mijloace extremiste și antioccidentale nu se poate ajunge la o Românei dezvoltată.
”Poporul român a fost suveran și în 2014 și în 2019 când președintele Iohannis a fost votat masiv, sau când PNL și USR primeau voturi puternice din diaspora. ea trebuie reconectată. Oamenii, indiferent că au votat stânga, dreapta, centru, extreme își doresc același lucru: o Românie mai bună, o Românie mai dezvoltată. Așa cum o înțelege fiecare. dar, deși scopul e același, mijloacele sunt văzute diferit. Și acolo trebuie lucrat ca toată lumea să înțeleagă că cu mijloace extremiste, antieuropene, antioccidentale, nu putem ajunge la o Românie mai bună și o Românie dezvotată”, a punctat Robert Lupițu.
Ultimele procese electorale de pe ambele maluri ale Prutului, a scos în evidență vulnerabilitățile și riscurile în urma atacurilor hibride, iar principala lecție pentru România, de 20 de ani membră NATO și UE, și la 35 de ani de la căderea comunismului, este că menținerea cursului european e un obiectiv ireversibil doar dacă este apărat continuu, subliniază Robert Lupițu.
Rezultatele alegerilor parlamentare din România scot în evidentă tendința manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene, de creștere populară pentru partidele de dreapta. Rep. Moldova, care devine un factor tot mai important în politica din România, a fost un test de experimente politice ale Federației Ruse, care a exportate mai apoi.