Autoritățile locale internaționale consideră invalidarea alegerilor din Chișinău o amenințare directă a democrației în R.Moldova
-
02 Iulie 2018 12:30
Hotărârea Curții Supreme de Justiție de a menține în vigoare decizia prin care au fost invalidate alegerile locale noi din municipiul Chișinău constituie o amenințare directă la buna funcționare a democrației locale din Moldova și pentru viitorul acesteia. Este declarația Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, adoptată în cadrul unei reuniuni care a avut la sfârșitul săptămânii trecute la Istanbul, Turcia, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, invalidarea alegerilor reprezintă un pas fără precedent de intervenție al justiției în procesul democratic. În cadrul reuniunii au fost exprimare puncte de vedere și de către delegați din alte țări, toți fiind de părere că democrația locală din Republica Moldova este în pericol.
În discursul susținut în cadrul reuniunii, primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian, a declarat că spre acest derapaj grav al democrației s-a mers pas cu pas, începând cu presiuni, neîndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova pe domeniul descentralizării și democrației locale și distribuirea fondurilor pe criterii politice.
„Ca rezultat a fost ignorată complet esența unei democrații, s-a ajuns la un atentat asupra celei mai importante valori democratice – votul cetățeanului”, a spus Valentina Casian.
Primarul de Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu, a afirmat că este straniu faptul că nimeni nu ceruse anularea alegerilor, dar judecătorii au decis că acestea sunt nule, invocând „un filmuleț pe o rețea de socializare de chemare la vot, filmulețe la care politicienii apelează foarte des, pentru că populația este foarte pasivă”.
„Cum să reabilităm această situație în continuare în fața oamenilor, cum să mai convingem cetățeanul că votul lui contează, că o dată la patru ani el este stăpân în țara sa? Acestea sunt întrebări la care astăzi nu avem răspuns, dar pe care dacă nu le soluționăm imediat, riscăm să nu mai fim credibili niciodată”, a spus edilul.
Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a solicitat CALR să susțină în continuare dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.
„Noi, APL și cetățenii Republicii Moldova, trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Instituțiile europene ar trebui să evalueze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească noi pârghii, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali ai Republicii Moldova”, a spus primarul.
Reuniunea Comitetului de Monitorizare a CALR al Consiliului Europei a reunit 120 de delegați, reprezentanți ai autorităților locale și regionale din 47 de țări.