Autoritățile locale au capacități reduse de atragere a proiectelor investiționale

  • 18 Octombrie 2016 21:05
Autoritățile locale au capacități reduse de atragere a proiectelor investiționale

Autoritățile locale au capacități reduse de atragere a proiectelor investiționale, iar Fondul de Dezvoltare Regională are un buget limitat și nu răspunde nevoilor de dezvoltare ale localităților din Republica Moldova, se arată într-o cercetare realizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Autorul studiului recomandă majorarea acestui fond și o reformă a administrației locale.

Fondul Național de Dezvoltare Regională se calculează anual raportat la veniturile din Bugetul de stat, reprezentând un procent din acesta. În Strategia de dezvoltare regională pentru anii 2013-2015 a fost planificată implementarea proiectelor în valoare totală de peste un miliard 255 de milioane de lei, dar au fost alocate, în final, numai 556 de milioane de lei. Autorul cercetării, Veaceslav Berbeca, a subliniat că autoritățile au mizat pe sprijin financiar extern atunci când au elaborat strategia și a recomandat majorarea Fondului de dezvoltare regională de la un procent din Bugetul de stat, la 2-3 la sută.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Eduard Ungureanu, a explicat, pe de altă parte, că autoritățile locale ar trebui să caute finanțare și din alte surse, nu doar din acest fond.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău