Andrei Spînu: Riscul unor deconectări masive de la energie rămâne destul de mare

  • 26 Octombrie 2022 15:41
Andrei Spînu: Riscul unor deconectări masive de la energie rămâne destul de mare

Deficitul de energie electrică pentru ziua de astăzi a reprezentat circa 7%. Ministrul a comunicat în ședința Guvernului că astăzi consumul de electricitate a fost asigurat de la centrala din stânga Nistrului, în proporție de 46%, 35% din România, iar 10 la sută din producerea locală, trasnmite Radio Chișinău.

Deficitul de energie este achiziționat la preț mult mai mare decât cel din contractele comerciale semnate din timp, a explicat premierul Natalia Gavriliță, care a făcut din nou apel către populație și agenți economici pentru a economisi energie:

„Procurăm electricitate din România. Energocom a semnat un nou contract cu OMV Petrom (România) de furnizre a 50 de MW dar avem nevoie de cantități adiționale. Aceste cantități pe piață sunt , din păcate, mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Anume din acest motiv facem îndemnul să continuăm să economisim pentru că avem anumite cantități la prețuri mai mici, dacă le depășim suntem puși în situația să vedem dacă ne putem permite prețurile de pe piață sau sunt alte alternative”, a declarat Gavrilița.

Autoritățile Republicii Moldova nu au încă un răspuns din partea Gazprom” în ceea ce privește livrările de gaze naturale pentru luna noiembrie, a comunicat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în debutul ședinței de Guvern.

„În domeniul gazelor, din păcate, nu avem încă un răspuns de la Gazprom, de  la Federația Rusă referitor la livrările de gaze pentru luna noiembrie, chiar dacă am încercat de mai multe ori să iau legătura și să discutăm acest subiect” a menționat ministrul Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, în prezent Republica Moldova a cumpărat și are stocate în România și Ucraina în jur de 90 de milioane de metri cubi de gaze, în fiecare zi realizându-se achiziții noi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău