Autoritățile dau asigurări că parcursul european este ireversibil. Unii experți se arată mai puțin optimiști
-
30 Noiembrie 2017 14:38
Autoritățile de la Chișinău susțin că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este pe agenda internă și dau asigurări că parcursul european al țării este unul ireversibil. Pe de altă parte, unii experți se arată mai puțin optimiști și spun că Republica Moldova mai are de îndeplinit multe teme pentru acasă. Opiniile au fost exprimate în cadrul celei de-a 5-a ediții a Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova deschis vineri, 30 noiembrie, la Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că parcursul european al Republicii Moldova este unul ireversibil și spun că sunt determinate să urmeze toate etapele acestui proces. De asemenea, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ar trebui să fie una pragmatică, susține președintele Parlamentului, Andrian Candu.
„Relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană trebuie construită pe bază de încredere și de rezultat. A trecut perioada în care Republica Moldova era tratată cu încredere oarbă. Din ianuarie 2016 și până în prezent, Republica Moldova are o relație cu Uniunea Europeană bazată, nu aș spune pe condiționalitate, dar pe rezultate.”
Europarlamentarul român Andi Cristea, copreședinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-RM, afirmă că pentru a realiza reforme, este nevoie de stabilitatea și voință politică, ceea ce există din partea guvernării de la Chișinău. În același timp, Andi Cristea a subliniat importanța alocării fondurilor europene R. Moldova.
„De asta e important ca finanțarea europeană să vină către Republica Moldova. O întrerupere a finanțării UE către R. Moldova ar fi ceea ce Federația Rusă și-ar dori să audă-un semnal politic dezangajat. Eu sunt optimist și realist și sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla. Ca să faci reforme e nevoie să fie și un scop. Scopul este evident, o viață mai bună pentru oameni.”
La rândul său, fostul premier Ion Sturza, este de părere că Republica Moldova trebuie să-și facă temele pentru acasă pentru a avansa în relația cu Uniunea Europeană.
„Sunt absolut convins că dacă noi nu ne facem tema pe acasă și nu devenim noi furnizori de stabilitate și securitate în Uniunea Europeană, nu vom avea un parcurs de succes în relațiile noastre. Din păcate, Republica Moldova rămâne în continuare o stație terminus a Uniunii Sovietice, chiar și din considerente de structură economică și logistică.”
Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este la a cea de-a cincea ediție, este organizat de Fundația Friedrich Ebert și Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.