Autoritățile au oferit detalii despre certificatul de vaccinare anti-COVID-19. Specialiștii lucrează în prezent la realizarea certificatelor electronice

  • 25 Iunie 2021 13:15
Autoritățile au oferit detalii despre certificatul de vaccinare anti-COVID-19. Specialiștii lucrează în prezent la realizarea certificatelor electronice

Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 în Republica Moldova vor primi certificate de vaccinare, atât pe suport hârtie cât și în format electronic, potrivit autorităților din sănătate. Specialiștii lucrează în prezent la realizarea certificatelor electronice, spune medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban, fără să precizeze însă de când cetățenii le vor putea descărca de pe platforma oficială. Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială de vaccinare, dar va putea fi folosit cu scop de traversare a frontierelor, mai spun autoritățile. 

Administrarea vaccinului împotriva Covid-19, precum și eliberarea certificatului de vaccinare sunt oferite gratuit fiecărei persoane, acest lucru fiind asigurat de către stat pentru a lupta împotriva pandemiei.

Certificatul de vaccinare va fi eliberat persoanei imunizate pe suport de hârtie, dar va putea fi descărcat și în format electronic sub formă de PDF, ce va putea fi printat sau va putea fi folosit electronic ulterior cu ajutorul scanării QR codului.

Elementele componente ale certificatului național de vaccinare vor fi datele personale, dar și alte informații detaliate cu privire la vaccinul administrat, spune medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Alexei  Ceban.

„Vor fi datele personale, ce ține de nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliul persoanei și datele despre vaccinare. Datele despre vaccinare conțin numărul de doze, avem doza I și doza II pentru aproape toate tipurile de vaccin, și doar pentru tipul de vaccin Johnson&Johnson este de o singură doză. La compartimentul de doze, este specificat producătorul, adică ce fel de vaccin avem administrat, seria vaccinului, pentru că noi trebuie să avem o evidență strictă a persoanelor cu ce fel de serie, aceasta ne permite să creștem și vigilența farmaco vigilența, dar și evidența atât a persoanelor cât și a stocului”, a precizat Alexei Ceban. 

Certificatul național de vaccinare este elaborat în trei limbi: limba româna, rusă și engleză. Acesta este deja recunoscut în unele state membre ale Uniunii Europene, precum și în Ucraina.

Certificatele de vaccinare din statele membre ale Uniunii Europene sunt conectate la sistemul digital intern, iar certificatul național emis de autoritățile moldovene nu va fi inclus în acest sistem deoarece Rep. Moldova nu este membră a blocului comunitar.

Totuși, persoanele care doresc să plece peste hotare, sunt îndemnate să ia legătura cu misiunile diplomatice ale Rep. Moldova de peste hotare pentru a cunoaște toate detaliile necesare pentru călătoriile în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău