Autoritățile au înregistrat progrese în reforma sistemului de instituții rezidențiale

  • 09 Noiembrie 2012 14:12
Autoritățile au înregistrat progrese în reforma sistemului de instituții rezidențiale

Jumătate dintre copiii din internatele din Republica Moldova au fost dezinstituționalizați, din 2007 și până în prezent, 11 dintre cele 67 de instituții rezidențiale fiind închise.

În internate au mai rămas aproximativ 5500 de copii, pe care autoritățile intenționează să îi integreze în familii sau să îi plaseze în cadrul unor servicii alternative. Până în 2015 urmează să fie reorganizate încă 23 de internate. 

Experții în domeniul drepturilor copiilor au constat progresele înregistrate de autorități în ceea ce privește reformarea sistemului de instituții rezidențiale în care erau și continuă să rămână plasați copii care au familii, dar care nu sunt în stare să aibă grijă de ei. Potrivit reprezentantului UNICEF la Chișinău, Alexandra Yuster, mai există, însă, loc pentru îmbunătățirea situației acestor copii, mai ales în ceea ce privește sprijinul pentru familiile aflate în dificultate.

Una dintre ideile reformei era ca fondurile să fie transferate de la instituțiile rezidențiale spre serviciile pentru familii și acest lucru nu s-a întâmplat încă. Asigurarea că fondurile ajung unde trebuie și că asistenții sociali vor putea să îi ajute pe copii, sunt elementele care vor mișca această reformă înainte, fapt ce le va oferi copiilor posibilitatea să crească în propria familie sau într-un mediul familial, a declarat Alexandra Yuster.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, a recunoscut că mecanismul financiar al refomei nu a fost încă definitivat.

Nici școala nu este deocamdată pe deplin pregătită să le ofere copiiilor dezinstituționalizați condițiile necesare pentru integrare, a admis ministrul educației Maia Sandu.

Deși se depun eforturi pentru a preveni noi cazuri de instituționalizare a copiilor, anul trecut, aproape 400 de copii au fost plasați în școlile de tip internat. Dintre aceștia, 26 au fost din raionul Hâncești, spune șefa direcției de educație din Hâncești, Valentina Tonu.

Pe parcurusul a 5 ani de reformă, au fost create mai multe tipuri de servicii de alternativă, precum cetrele de zi pentru familiile cu copii în dificultate, centrele de plasament, casele de tip familie și serviciile de asistență parentală profesionistă. Acestea oferă în prezent sprijin pentru aproximativ 1600 de copii din familii social vulnerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău