Autoritățile admit că există riscul implicării forțelor armate ruse în regiunea transnistreană în cazul unui conflict ruso-ucrainean

  • 21 Aprilie 2021 13:30
Autoritățile admit că există riscul implicării forțelor armate ruse în regiunea transnistreană în cazul unui conflict ruso-ucrainean

Autoritățile statului susțin că nu există premisele declanșării unui conflict armat în zonă care ar afecta direct Republica Moldova, însă admit că există riscul implicării forțelor armate ruse în regiunea transnistreană în cazul unui conflict ruso-ucrainean.

Concluzia a fost prezentată de președintele comisiei parlamentare pentru securitatea națională, apărare și ordinea publică, Serghei Sârbu, în urma audierii unor conducători ai instituțiilor din domeniul securității și apărării precum directorul SIS, miniștrii în exercițiu ai Apărăii și de Interne, vicepremierul responsabil pentru reintegrare.

 „Autoritățile au raportat că instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor la zi, țin la control situația și întreprind măsuri pentru a spori capacitățile de apărare, de informare și control ale proceselor, atât ce ține de frontiera de stat, cât și zona de securitate cu regiunea transnistreană”, a declarat Sergiu Sârbu.

Potrivit deputatului, în prezent nu există premise că ar putea fi declanșat un conflict militar în zonă care ar putea să afecteze direct Republica Moldova”. Totodată el a amintită de prezența unui contingent militar rus în regiunea transnistreană, nefiind exclusă implicarea acestuia în cazul unui potențial conflict ruso-ucrainean.

Președintele comisiei parlamentare a confirmat informațiile despre aplicațiile militare în regiunea separatistă și faptul că aceasta este capabilă să-și mobilizeze armate, inclusiv din rândul rezerviștilor în decurs de 72 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău