Australianul Mathias Cormann va fi noul secretar general al OECD (AFP)

  • 12 Martie 2021 19:50
Australianul Mathias Cormann va fi noul secretar general al OECD (AFP)

Fostul ministru australian de Finanțe Mathias Cormann a fost ales vineri în funcția de secretar general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), au declarat pentru AFP surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, preluat de Agerpres.

Politicianul de 51 de ani a fost ales "cu o majoritate strânsă" în timpul întâlnirii de la Paris a ambasadorilor celor 37 de state membre OECD, precizează sursele.

Mathias Cormann, ministrul de Finanțe din Australia cu cel mai îndelungat mandat și eminența cenușie a Partidului Liberal australian, și-a dat demisia din Parlament anul trecut pentru a candida la conducerea OECD. Dar candidatura sa a fost criticată de organizațiile de mediu care au apreciat că declarațiile sale în problema schimbărilor climatice nu îl califică pentru această funcție.

El este un câștigător neașteptat, depășind-o pe suedeza Cecilia Malmström, care a ocupat postul de comisar european al comerțului.

Mexicanul Angel Gurria este cel care, la capătul a trei mandate, a transformat profund OECD, extinzând instituția prin includerea țărilor în curs de dezvoltare. Mandatul de cinci ani al lui Gurria expiră în mai.

Luna aceasta, fostul comisar european Anna Diamantopoulou, candidata Greciei la postul de secretar general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a anunțat luni că se retrage din cursă, astfel că în ultima etapă a procesului de selecție au mai rămas Cecilia Malmström și Mathias Cormann.

Sursa:Agerpres

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 37 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău