Australia - Fauna sălbatică ar putea avea nevoie de decenii pentru a-și reveni după incendiile de vegetație

  • 03 Ianuarie 2020 17:00
Australia - Fauna sălbatică ar putea avea nevoie de decenii pentru a-și reveni după incendiile de vegetație

Fauna sălbatică din Australia, renumită în special pentru koala și canguri, va avea nevoie de câteva decenii pentru a-și reveni după incendiile de vegetație care continuă să devasteze continentul, relatează vineri AFP, preluat de Agerpres.

De la debutul incendiilor violente, în luna septembrie, cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața și o suprafață de două ori cât cea a Belgiei a fost mistuită de flăcări.

Aceste incendii au fost, de asemenea, letale pentru viețuitoarele sălbatice. Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele în continuare active, sunt responsabile de dispariția a aproape o jumătate de milion de animale într-un singur stat și va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de viețuitoare sălbatice afectate să își revină.

Această criză a evidențiat schimbările climatice responsabile, potrivit oamenilor de știință, de acest sezon de incendii mai intens, mai lung și mai precoce ca niciodată.

Guvernul australian a fost arătat cu degetul, fiind acuzat că nu a răspuns corespunzător la această criză și nu a luat măsurile necesare în ceea ce privește mediul.

Imagini bulversante cu exemplare de koala însetate care beau apă din sticlele pompierilor sau cu canguri cuprinși de panică în mijlocul flăcărilor au făcut înconjurul lumii, amintește AFP.

Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimează că în statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetație, 480 de milioane de animale au murit începând din septembrie. Aceste cifre sunt foarte ''prudente'', au subliniat autorii studiului într-un comunicat emis vineri, iar bilanțul deceselor ar putea fi ''considerabil mai mare''.

Miliarde de animale decedate?

Pentru a ajunge la această cifră, cercetătorii au analizat estimările privind densitatea populației acestor mamifere din zonele devastate de incendii. Cifra include mamifere, păsări și reptile, dar nu și insecte, lilieci sau broaște. Numărul animalelor care au pierit ''este probabil mult mai mare de 480 de milioane'', se arată în comunicat.

"Fauna sălbatică din New South Wales este grav amenințată și suferă sub presiune crescândă a unei serii de amenințări, în special defrișarea terenurilor și schimbările climatice", notează specialiștii.

Profesor Andrew Beattie de la Universitatea Macquarie din apropierea Sydney a declarat pentru AFP că numărul animalelor decedate la nivel național ar putea fi de câteva miliarde ''dacă sunt luate în considerare mamifere, păsări, reptile și amfibieni și dacă sunt incluse insecte mari precum fluturii''.

''Putem fi aproape siguri că în zonele mari devastate de aceste vaste incendii majoritatea animalelor sălbatice vor fi moarte'', a declarat profesorul de biologie. ''Flora și fauna vor dispărea, printre acestea numărându-se viețuitoare din lanțul trofic cel mai mare, la care oamenii de multe ori nu se gândesc", a spus el.

Populațiile de koala au fost afectate în mod special, deoarece aceste animale trăiesc în copaci, se hrănesc doar cu anumite tipuri de eucalipt și nu pot fugi rapid din calea flăcărilor.

Reacție lamentabil de lentă

Înainte de izbucnirea acestor incendii de vegetație, numărul exemplarelor de koala din New South Wales și Queensland a scăzut cu 42% între anii 1990 și 2010, potrivit comitetului științific federal pentru specii pe cale de dispariție. Situația disperată a acestor marsupiale a fost prezentată în Parlamentul australian.

"Incendiile au ars atât de puternic și atât de rapid încât a existat o mortalitate semnificativă a animalelor din copaci, însă aceasta este zona în continuare afectată de incendii și probabil că nu vom găsi niciodată cadavrele", a spus în fața parlamentarilor Mark Graham, ecologist în cadrul Consiliului pentru Conservarea Naturii.

Studii anterioare au demonstrat că incendiile nu se propagă uniform - unele zone rămân neafectate, chiar dacă se află în apropiere, altele sunt complet devastate. "În aceste zone care au rămas intacte sau care au avut cel mai puțin de suferit fauna poate fi găsită, dacă reușește să ajungă la ele", a explicat Beattie pentru AFP.

Dând dovadă de puțin optimism, el consideră că, dacă rămân suficiente zone neatinse de incendii, pădurile se vor regenera în timp. Pentru aceasta însă, condițiile trebuie să se îmbunătățească rapid.

Întrebat despre o posibilă speranță de repopulare cu faună sălbatică a zonelor cele mai afectate, profesorul estimează că acest lucru depinde de factori precum precipitațiile, clima și exploatarea forestieră. Potrivit spuselor sale, o revenire la normal ar putea dura până la 40 de ani.

Reacția, în special din partea guvernului federal, a fost ''în mod lamentabil lentă, iar atitudinea lor este încă lamentabil de dezinvoltă'', a declarat profesorul. ''Este vorba despre responsabili politici la nivel federal care au foarte puține cunoștințe despre mediu și, prin urmare, nu au perceput catastrofele care urmau", a precizat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău