Australia a semnat Acordul AUKUS cu SUA și Marea Britanie pentru a avea acces la „tehnologia extrem de sensibilă a submarinelor nucleare”

  • 22 Noiembrie 2021 11:33
Australia a semnat Acordul AUKUS cu SUA și Marea Britanie pentru a avea acces la „tehnologia extrem de sensibilă a submarinelor nucleare”

Australia s-a angajat oficial luni într-un program foarte contestat de a se dota cu submarine cu propulsie nucleara în cadrul unei noi alianțe de apărare cu Marea Britanie și Statele Unite, notează AFP și Agerpres.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a semnat cu diplomații britanic și american un acord autorizând schimbul de „informații privind propulsia nucleară navală” între țările lor.

„În această dimineață m-am întâlnit cu Înaltul Comisar al Regatului Unit, Victoria Treadell, și cu însărcinatul cu afaceri al SUA, Michael Goldman, pentru a semna Acordul AUKUS pentru schimbul de informații privind propulsia nucleară navală. Acest acord oficializează accesul australian la tehnologia extrem de sensibilă a submarinelor nucleare”, a transmis Peter Dutton într-o postare pe contul de Twitter.

Acesta este primul acord semnat și făcut public de la anunțul din septembrie de către cele trei țări a noii lor alianțe de apărare, numită AUKUS, pentru a face față tensiunilor strategice tot mai mari dintre Statele Unite și China în Oceanul Pacific.

În urmă cu trei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe premierul australian Scott Morrison că a mințit în legătură cu contractul pentru submarine, în valoare de mai multe miliarde de dolari, anulat în urmă cu câteva luni din cauza unei noi alianțe de securitate între Canberra, Washington și Londra.

Întrebat de reporterii australieni, în contextul summitului G20 de la Roma, dacă este de părere că Morrison l-a mințit în legătură cu intențiile pe care le-a avut Canberra privind acordul pentru submarine, Macron a răspuns: „Nu am doar o impresie. Știu sigur”. 

Scott Morrison a negat că l-a mințit pe președintele francez, adăugând că decizia de a anula acordul „a fost în interesul național al Australiei”.

În acest context, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a apreciat că decizia Australiei de a anula contractul de achiziționare a unor submarine franceze cu propulsie convențională în urma acordului convenit cu SUA și Regatul Unit, a fost una ”rațională”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău