Aureliu Ciocoi: Acceptarea studierii Holocaustului este un semn de maturitate

  • 26 Ianuarie 2021 19:00
Aureliu Ciocoi: Acceptarea studierii Holocaustului este un semn de maturitate

Holocaustul este o filă întunecată a istoriei, care nu poate fi și nu trebuie uitată. Declarația Parlamentului Republicii Moldova, din 2016, care prevede studierea Holocaustului, reprezintă un semn de maturitate, o dovadă că suntem pregătiți ca societate să ne asumăm ororile trecutului, pentru a putea construi un viitor, în care asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată. O  declarație în acest sens a făcut astăzi, 26 ianuarie, Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru în exerciți al afacerilor externe și integrării europene, la o masă rotundă dedicată Zilei naționale de comemorare a Holocaustului. Evenimentul a fost organizat în format de videoconferință, transmite IPN.

Aureliu Ciocoi a menționat că „educația și formarea tinerelor generații în spiritul valorilor morale, promovând cultura națională și universală, stimulând dialogul intercultural în spiritul valorilor universale ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, sunt printre instrumentele principale prin care vom putea să păstrăm memoria acestei tragedii, să însușim lecțiile istoriei și să construim o societate deschisă, rezilientă și pașnică”. „Cultivarea memoriei Holocaustului, ca alegere conștientă de a nu da uitării, este o ofrandă adusă victimelor și o datorie față de generațiile viitoare”, a mai spus premierul interimar, în cadrul mesei rotunde.

Lilia Pogolșa, ministru în exercițiu al educației, culturii și cercetării a remarcat că, în 2020, a fost implementat pachetul curricular la disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecții de viață”, inclusă în oferta educațională pentru treapta de gimnaziu și liceu în anul 2019. „Grație efortului conjugat al ministerului și OSCE, anual cadrele didactice beneficiază de formare privind aplicarea instrumentelor didactice specifice disciplinei, ceea ce permit selectarea de către un număr mai mare de instituții a acestei discipline”, a afirmat oficialul.

Lilia Pogolșa a subliniat si faptul că Cimitirul evreiesc din Chișinău, care se află în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a fost dotat cu sistem de securitate video, iar toate monumentele funerare vandalizate au fost curățate sau restaurate. În aceste scopuri din bugetul de stat au fost alocați circa 350 de mii lei.

Masa rotundă dedicată Zilei naționale de comemorare a Holocaustului a avut loc în contextul „Săptămânii Memoriei Holocaustului” (25-31 ianuarie). Activitățile sunt organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova.

Cu același prilej, Ambasada Austriei a lansat astăzi la Chișinău premiera online a documentarului „Mauthausen – Două vieți”. Filmul relatează povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în care erau deportate elitele intelectuale și sociale ale țărilor ocupate de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău