Auditul care pune sub semnul întrebării datoriile pretinse de „Gazprom” de la „Moldovagaz” nu e singura „supărare” pe care Chișinăul i-a provocat-o gigantului rus furnizor de gaze (Revista presei)
-
08 Septembrie 2023 09:48
Auditul care pune sub semnul întrebării datoriile pretinse de „Gazprom” de la „Moldovagaz” nu e singura „supărare” pe care Chișinăul i-a provocat-o gigantului furnizor de gaze rus în aceste zile, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. După publicist, nu mai puțin dureros pentru orgoliul monopolist este faptul că s-a văzut nevoit să cedeze serviciile de transportare a gazelor către consumatorii din Republica Moldova unui operator local – „Vestmoldtransgaz”, deținut de compania de peste Prut „Transgaz” și de BERD. O companie rusească să fie înlocuită de una românească și europeană, într-un teritoriu pe care Moscova îl include în perimetrul „lumii ruse”, nu e o veste plăcută pentru Putin.
Preluarea operațiunilor de transport de către „Vestmoldtransgaz” s-a făcut în conformitate cu legislația europeană în vigoare, aplicându-se așa-zisul pachet energetic III. Nicolae Negru menționează însă că, în loc de trei ani, implementarea directivelor și reglementărilor europene a durat 11 ani, căci de fiecare dată „Gazprom”-ul punea piciorul în prag, iar unii lideri de la Chișinău, acceptau monopolul rus pe piața de gaze naturale de la noi ca pe un dat al sorții, primind în schimb bani de la Kremlin pentru menținerea structurilor locale de partid. Un exemplu de acest fel: Dodon și PSRM, subliniază Ziarul Național.
Moldova se confruntă cu o nouă problemă: Capacitatea redusă a gazoductului Transbalcanic, anunță Mold-Street. Potrivit publicației, Republica Moldova a solicitat creșterea capacității în flux invers de-a lungul conductei Trans-Balcanice pentru a facilita importurile regionale mai mari de gaze pe fondul riscurilor de reducere a livrărilor, scrie ICIS. Astfel, Constantin Boroșan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat pentru ICIS că Moldova este pregătită să găsească o soluție pentru creșterea compresiei pe traseu din motive de securitate a aprovizionării. Boroșan a spus că situația este urgentă, deoarece Moldova și-a asigurat deja aprovizionarea cu gaze pentru iarnă din regiunea balcanică și se așteaptă să importe metan în depozitele subterane din Ucraina, doar prin conducta transbalcanică. El a subliniat că o licitație de capacitate întreruptabilă recentă din septembrie a trebuit să fie anulată, deoarece a fost suprasubscrisă. „Licitația a trebuit să fie anulată după trei zile și 13 runde de licitații”, a spus Borosan.
Regiunea găgăuză este în plină fierbere politică, pe fondul apropierii alegerilor locale! Actuala guvernatoare și Legislativul local nu au reușit să își împartă plăcinta guvernamentală! Lideri de la Comrat au amenințat cu declararea unei Republici Găgăuze, scrie Mihai Isac în editorialul său din deschide.md. Potrivit autorului, amenințarea la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova este folosită periodic de o parte a elitei politice de la Comrat pentru a obține beneficii care să le consolideze puterea personală. Dorința de înființare a unui stat în stat, unde legislația republicană să nu fie respectată este o dorință ascunsă ori deschisă a multor lideri locali de la Comrat și din alte regiuni. Aparentul conflict dintre echipa fostului partid Șor și o parte a deputaților găgăuzi este pe cale să fie rezolvat prin noi plăți din partea oligarhului fugar cu fonduri furate de la populația Republicii Moldova, inclusiv de la minoritarii găgăuzi, bulgari ori ruși. După ce Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul vor obține aprobarea pentru noul Executiv al Autonomiei, oligarhul Șor va deține controlul deplin asupra Găgăuziei. Este doar o chestiune de timp până când pionii politicii pro-ruse din Republica Moldova se vor împăca, consideră Mihai Iasc. Acesta subliniază că indiferent de rezultatul acestei crize politice, autoritățile centrale pierd datorită faptului că timp de decenii a fost tolerată transformarea autonomiei într-un ghetou politic și informațional. În momentul în care oligarhul fugar va prelua controlul total asupra autonomiei, Chișinăul se va confrunta cu noi probleme.
Anticorupție.md scrie despre drumul banilor spre fotoliul de bașcan al UTA Găgăuzia. Potrivit unei investigații, mai mult de jumătate din primarii partidului radiat al lui Ilan Șor și-au deschis cu generozitate pungile în campania electorală pentru alegerea bașcanului UTA Găgăuzia. În total, 31 de primari au contribuit cu sume între 4.000 de lei și 40.000 de lei. În unele cazuri, donațiile pe care le-au făcut aceștia au fost aproape egale cu veniturile lor pentru jumătate de an. Alături de aleșii locali, în lista sponsorilor campaniei se regăsesc șomeri, funcționari publici, dar și deputați. Deși au recunoscut că suma donată este una considerabilă, raportată la venitul înregistrat, majoritatea donatorilor au spus că decizia a fost benevolă. Totuși unii figuranți în rapoartele financiare au afirmat că banii ar fi fost donați pentru susținerea regiunii, pentru dezvoltarea infrastructurii, nu pentru un candidat anume. Comisia Electorală Centrală a depistat nereguli în rapoartele prezentate de toți candidații, dar în anti-top-ul instituției pe primele poziții se regăsesc Evghenia Guțul, Victor Petrov și Grigorii Uzun, scrie Anticorupție.
Ziarul de Gardă obseră că la doar o lună de la crearea partidului „ȘANSĂ”, la cârma căruia a fost instalat jurnalistul Alexei Lungu, pentru promovarea formațiunii în mediul online se cheltuie mii de euro, liderul își ține conferințele de presă în fostul sediu al lui Plahotniuc din centrul capitalei, aflat acum sub sechestru, iar, în mai multe localități din țară, oameni care anterior reprezentau Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, acționează în numele partidului „ȘANSĂ” și, făcând promisiuni de milioane de lei, colectează semnături, obținându-le uneori prin amenințări, scrie Ziarul de Gardă. Alexei Lungu, pe care ZdG l-a surprins de mai multe ori în ultima vreme intrând în fostul sediu al Partidului Democrat din Moldova (PDM) din perioada lui Plahotniuc, ajunge de fiecare dată la muncă adus de un șofer, cu atribuții și de gardă de corp. El susține că nu știe cine plătește miile de euro pentru promovarea partidului în mediul online sau cine a achitat pentru bannerele care au împânzit toată țara, că achită din propriul buzunar arenda sălii pentru conferințele de presă și că șoferul care îl duce și îl aduce cu mașina e „un prieten care mă însoțește și mă ajută în lucrul meu politic”, spune acesta..