AUDIO/VIDEO | Sonda spațială InSight „aude” sunetul vântului marțian, îl înregistrează și îl face ”cadou” pământenilor (NASA)

  • 08 Decembrie 2018 16:16
AUDIO/VIDEO | Sonda spațială InSight „aude” sunetul vântului marțian, îl înregistrează și îl face ”cadou” pământenilor (NASA)

Sonda spațială InSight care a aterizat pe Marte acum aproape două săptămâni oferă oamenilor, pentru prima dată, șansa de a asculta ”sunetele” pe care le scoate vântul de pe Planeta Roșie, scrie NASA.

Senzorii sondei au captat un huruit cauzat de vibrarațiile produse de vânt, despre care se estimează că ar fi suflat cu o putere de 5 până la 7 metri pe secundă pe 1 decembrie, de la nord-vest la sud-est.

Doi senzori de pe sondă au detectat vibrațiile vântului: un senzor pentru presiunea aerului și un seismometru. Cele două instrumente au înregistrat în moduri diferite sunetul, astfel încât primul a înregistrat în mod direct vibrațiile aerului, iar seismometrul a înregistrat vibrațiile cauzate de vântul care se deplasa peste panourile solare ale InSight, care au 2, 2 metri în diametru și care sunt ca o pereche mare de urechi.

NASA a confirmat că InSight a aterizat cu succes pe planeta Marte cu aproape două săptămâni ăn urmă, după ce a călătorit timp de aproape șase luni de la lansarea acesteia din data de 5 mai.

InSight a parcurs aproximativ 484,000,000 km în drumul său spre Marte și a atins o viteza maximă de aproape 10000 km/oră.

Sonda are misiunea de a analiza activitățile seismice și a structurii interne a planetei și activitatea este programată să dureze doi ani. Sonda a costat 993 de milioane de dolari fiind primul dispozitiv care aterizează pe Marte după ce vehiculul de teren Curiosity a ajuns pe Marte în 2012.

Dispozitivul spațial are la bord și un microcip cu numele a 2,42 de milioane de oameni care s-au putut trece pe listă prin completarea unui formular online.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău