AUDIO | Românii marchează 30 de ani de la căderea regimului dictatorial comunist, în decembrie 1989. Ce spune fotograful Andrei Iliescu despre revoluție

  • 24 Decembrie 2019 11:39
0%
00:00:00
00:00:00

Românii marchează 30 de ani de la căderea regimului dictatorial comunist, în decembrie 1989. Fotograful Andrei Iliescu, urmașul renumitului pictor basarabean de origine franceză, Auguste Francois Biard, în acele zile de decembrie a fost alături de manifestanți, realizând cadre inedite din timpul revoluției. Într-un dialog realizat cu prilejul vizitei sale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Mihai Iliescu i-a relatat Alinei Rusu amintirile sale, fiind plăcut surprins de interesul basarabenilor față de revoluția românească.

Românii marchează 30 de ani de la căderea regimului dictatorial comunist, în decembrie 1989. Fotograful Andrei Iliescu, urmașul renumitului pictor basarabean de origine franceză,  Auguste Francois Biard, în acele zile de decembrie a fost alături de manifestanți, realizând cadre inedite din timpul revoluției. Într-un dialog realizat cu prilejul vizitei sale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Mihai Iliescu i-a relatat Alinei Rusu amintirile sale, fiind plăcut surprins de interesul basarabenilor față de revoluția românească.

Da, am ieșit, am fotografiat, am filmat. Pe urmă am prins toate evenimentele din anii 90 - eram deja fotograf la AFP – mineriadele și tot ce s-a mai întâmplat după asta… Am fost închis și dus la Jilava, am stat o noapte acolo. Dacă lucrurile nu se schimbau, probabil că nu mai existam.

- Ce momente ați surprins în acele zile?

-Ceea ce am eu este absolut inedit, nu are nimeni. Am intrat în sediul Comitetului  Central al Partidului Comunist. Am fotografiat tot, scene de luptă propriu-zise, scenele alea de falsă isterie pe stradă… Eu am văzut când se trăgea, dar nu știu exact cine și de unde. În fața mea n-a căzut nimeni... Se auzea continuu sunet de mitralieră, dar nu cădea nimeni în fața mea. În schimb soldații trăgeau în niște ziduri. Vedeam gloanțele lor cum ricoșau. …La televiziune am fost și am filmat, am intrat înăuntru. La Comitetul Central, unde am in intrat de asemenea, aranjau lucrurile, strângeau tablourile.

Am filmat ore întregi. În data de 24, puțin în data de 23, atunci când se făcea așa-zisa revoluție în direct. Ei trăgeau cu trasoare, dar camerele celea video nu prindeau așa de bine și totul a fost foarte întunecat. Se vedeau doar niște dâre pe cer. O parte din casete le-am dat lui Virgil Tatomir, care spunea că vrea să facă ceva cu ele… Am pregătit un material,  dar nu l-am mai terminat…”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău