Audieri publice | Deputat: „Propunem excluderea certificatului de integritate, le-au obținut aproape toți, ele nu au avut nicio valoare”
-
22 Iulie 2019 17:00
În Parlament continuă audierile publice privind modificarea sistemului de vot. Deputații și reprezentanții unor partide politice extra-parlamentare au discutat despre micșorarea pragului de vot, dar și despre posibilitatea participării la scrutin pentru alegătorii cu actele de identitate expirate. O relatare de Cristina Popușoi, la Radio România Chișinău.
Participanții la dezbaterile publice privind schimbarea sistemului de vot pledează și pentru excluderea unor prevederi din actuala legislație electorală. Ei cer, de exemplu, să fie anulată ziua tăcerii și necesitatea prezentării certificatului de integritate din partea candidaților. Unul dintre autorii proiectului, șeful Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, spune:
„Noi propunem excluderea certificatului de integritate din mai multe motive: în primul rând este vorba despre ineficiența acestor certificate. În cadrul alegerilor parlamentare, le-au obținut aproape toți, ele nu au avut nicio valoare. ANI nu are acte de constatare care ar fi definitive și nu are cum să ofere un astfel de certificat. Ce s-ar întâmpla dacă aceste certificate ar fi valabile și pentru alegerile locale? Circa 60 de mii de persoane ar veni să obțină aceste certificate și ar însemna o risipă de resurse și timp.”
O altă prevedere se referă și la micșorarea pragului de vot de la 6 la sută, până la 4 sau chiar 3 la sută. Deputatul din partea blocului ACUM, Lilian Carp.
„Cu cât pragul e mai mare cu atât riscul ca o anumită categorie din societate să nu fie reprezentată în Legislativ este mai mare. În R. Moldova pragul electoral este unul dintre cele mai nedemocratice din Europa. Recomandările sunt să nu fie mai mare pragul de 5%.”
Părerile rămân împărțite în privința votului cu acte de identitate expirate, inclusiv în diasporă. Experții prezenți la dezbateri consideră că sistemul de vot mixt ar fi unul abuziv și disfuncțional și atrag atenția că, în acest fel, ar exista riscul organizării alegerilor la fiecare 2-3 luni.
Noua majoritate parlamentară de la Chișinău a votat la 11 iunie un proiect de lege care prevede anularea sistemului mixt de vot, adoptat acum doi ani și implementat în premieră la alegerile parlamentare din 24 februarie.