Au trecut trei ani, dar Moldovatransgaz nu s-a separat de Moldovagaz (Revista presei)

  • 13 Iunie 2023 09:39
Au trecut trei ani, dar Moldovatransgaz nu s-a separat de Moldovagaz (Revista presei)

Europa Liberă continuă să scrie despre bătălia pentru CSP: Conturi nedeclarate, scrisoare secretă de la SIS și 73.000 de euro transferuri de la soacră – titrează publicația.

Ultimii trei candidați la funcția de membru al CSP s-au văzut nevoiți să vorbească în fața comisiei pre-vetting despre conturi nedeclarate și transferuri din străinătate. Unul dintre ei s-a indignat că nu a fost înștiințat despre informația secretă pe care comisia a obținut-o despre el de la SIS. De la 22 aprilie până la 29 mai, comisia pre-vetting i-a audiat pe 13 procurori care candidează pentru funcții în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). De asemenea, comisia a audiat un candidat din partea Academiei de Științe, iar unul dintre procurori a refuzat să fie intervievat public. În noul episod al serialului „Bătălia pentru CSP”, Europa Liberă relatează despre audierile procurorilor Eduard Panea, Vasile Plevan și Rodica Ciobanu.

Au trecut trei ani, dar Moldovatransgaz nu s-a separat de Moldovagaz, titrează publicația economică Mold-street. Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz anunță că nu reușește să depună la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică setul de acte, necesare pentru procedura de separare și certificare a companiei Moldovatransgaz, aflată sub controlul ei, după modelul „Operator Independent de Transport”. Mold-treet notează că, pe 31 mai 2023, Secretariatul Comunității Energetice a transmis Republicii Moldova „un Aviz motivat privind nerespectarea cerințelor de separare și certificare a Comunității Energiei în sectorul gazelor”. Secretariatul amintea și de faptul că încă în 2021 a deschis proceduri de infringement, care abordează eșecul Republicii Moldova de a implementa cerințele de separare și certificare ale operatorului de sistem de transport Moldovatransgaz. Potrivit instituției europene, avizul motivat de pe 31 mai, „este al doilea pas în procedura de încălcare a dreptului comunitar”. În Opinia sa motivată, Secretariatul susține că, la mai bine de trei ani de la termen, Moldovatransgaz nu a fost degrupată sub niciunul dintre cele trei modele de separare disponibile și, prin urmare, nu poate fi certificată, atâta timp cât persistă status quo-ul. Termenul limită pentru separarea operatorilor de sisteme de transport de gaze (OST) din Moldova a fost 1 ianuarie 2020, scrie Mold-street.

Iar Deschide.md comentează în același context că Gazprom boicotează decizia ANRE și se opune procesului de separare a „Moldovatransgaz”.

Critici dure în adresa BCS după recepția de la Ambasada Rusiei: „Politicienii care se cuprind cu agresorul au trădat patria”, titrează Jurnal.md. Politicienii din Republica Moldova care pleacă în Rusia în plin război sau participă la evenimente de tipul celor organizate de Ambasada Rusiei trebuie cercetați pentru trădare de patrie. Declarații în acest sens au fost făcute la Jurnal TV.

Publicistul Nicolae Negru amintește în editorialul său din Ziarul Național de interviul cu fostul președinte Nicolae Timofti, acordat pentru DW, din care aflăm că despre „planul Novorossia”, care ne vizează direct, se știa înainte de anexarea Crimeii. El nu precizează ce s-a întreprins, în afară de discuții, pentru a proteja Republica Moldova. Dar putem deduce că mai curând nimic, dacă judecăm după bugetul ce se aloca până mai ieri pentru apărare și atitudinea față de NATO, care rămâne în continuare o temă tabu în politica de pe Bâc. Republica Moldova, prin clasa noastră politică, se comporta ca un iepure colectiv în fața unui șarpe boa (Rusia), magnetizată, fără voință de a fugi, de a se salva, așteptând că „partenerii” vor îndepărta pericolul. Ce noroc că ucrainenii nu sunt ca noi! – conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău