Au fost desemnați laureații Premiilor anuale ale Ministerului Culturii
-
20 Decembrie 2016 19:41
Au fost desemnați laureații Premiilor anuale ale Ministerului Culturii acordate pentru cele mai reprezentative creații în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei etc., dar și a managementului în domeniul culturii în 2016.
Festivitatea de premiere a laureaților va avea loc pe 16 ianuarie, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, transmite IPN.
Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale s-a acordat actorului și regizorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Alexandru Cozub, pentru montarea scenică „Casa mare” de Ion Druță și regizorului Iurie Harmelin, director al Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S ulițî Roz”, pentru promovarea formelor mici de teatru și pentru întreaga activitate.
Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii s-a oferit scriitorului Mihai Cimpoi, critic literar, academician, pentru volumul „Dicționar de teorie și critică literară” și poetului Iulian Filip, prozator, dramaturg, folclorist, cercetător științific pentru volumul de proză „Nuca lui Newton”.
Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii a fost acordat dirijorului Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Petre Neamțu, profesor, conferențiar universitar și instrumentistului Alex Calancea, pentru activitate concertistică remarcabilă și prestații deosebite pe parcursul anului 2016.
Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice s-a acordat Elenei Karacențeva, pentru performanțele obținute pe durata activității de creație și realizările din domeniul artelor grafice pe parcursul anului 2016.
Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei s-a acordat regizorului Valeriu Jereghi, scenarist, cineast, director al Centrului Național al Cinematografiei pentru întreaga activitate artistică și crearea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.
Premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei s-a acordat Ambasadei României la Chișinău pentru contribuția substanțială a Guvernului României la restaurarea și promovarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, în special pentru proiectele derulate în anul 2016: construcția sediului Teatrului Muzical Dramatic „B.P. Hașdeu”, restaurarea sediului Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă.
Balerina Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Anastasia Homițcaia a primit premiul „Petru Leonardi” pentru excelență în activitate și prestație scenică extraordinară pe parcursul anului 2016.
Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic i s-a conferit Mariei Furdui, directoarei Bibliotecii „Vasile Alecsandri” din Telenești pentru implementarea proiectelor culturale în bibliotecă, în special „Biblioteca fără frontiere”, proiect intercultural virtual realizat de 4 biblioteci din or. Pitești, România și 6 din Republica Moldova, și „La bibliotecă se învață mai bine”.
Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial s-a acordă Raisei Iaroțchi, directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Edineț, pentru realizările în domeniul patrimoniului cultural imaterial pe parcursul anului 2016. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media s-a acordat publicistului Nicolae Roibu, reporter la Agenția Informațională de Stat Moldpres, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, pentru promovarea vieții culturale în mass-media.
Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu” s-a acordat șefului secției cultură al Consiliului raional Sângerei, Valeriu Rusu, pentru succesele în managementul secției cultură din Sângerei, activitatea eficientă în parteneriat cu autoritățile locale, organizarea activităților culturale de amploare: Festivalul-concurs „De ce plâng chitarele”, Festivalul național de folclor „Nicolae Glib”, „La umbra nucului bătrân”.