Atenție la escrocheriile online! Câți bani au sustras hackerii în acest an de pe cardurile bancare ale cetățenilor R.Moldova

  • 08 Noiembrie 2020 16:24
Atenție la escrocheriile online! Câți bani au sustras hackerii în acest an de pe cardurile bancare ale cetățenilor R.Moldova

În acest an, hackerii au sustras peste trei milioane de lei de pe cardurile bancare ale basarabenilor, după ce s-au prezentat angajați ai băncilor care îi deservesc și le-au cerut informații confidențiale. În total, au fost deposedați de bani aproape 300 de cetățeni. Poliția și administrațiile instituțiilor bancare îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să nu divulge nimănui date despre cardul bancar, transmite TVR MOLDOVA.

Potrivit sursei citate, hackerii au o nouă metodă de a fura bani de pe cardurile bancare, spun polițiștii. Hoții îi sună pe deținătorii de carduri și se prezintă drept angajați ai băncii. Ei au învățat să falsifice numerele de telefon de pe care sună. Așa că cei care le răspund, văd pe ecranul telefonului, numărul băncii la care le sunt înregistrate cardurile. Felicia Roșca era aproape să cadă în plasa escrocilor. Un bărbat necunoscut a sunat-o și s-a prezentat drept angajat al băncii. Individul a mințit-o că cineva i-a spart contul și i-a cerut date ale cardului bancar pentru a-i asigura protecția banilor.

„Și în momentul acesta el zice vreau să confirmați datele dumneavoastră. Data, luna, anul, nașterii. Eu fiind buimăcită, am zis repede și după asta îmi zice luați cardul în mână să-mi spuneți numărul cardului, cele 16 cifre de pe card. Și eu zic nu am cardul la mine. Păi, mergeți și-l luați. Mă duc repede îl caut și în momnetul când i-au cardul în mână m-a trezit, așa o luminiță în fața ochilor și zic da sigur sunteți de la bancă”, a spus FELICIA ROȘCA, victimă.

Felicia spune că putea deveni pentru a doua oară victimă a unor asemenea hoții. În urmă cu doi ani, hakerii i-au furat șase mii de lei de pe cardul bancar.

„Eu am mai fost odată victima hoților care mi-au furat banii de card, în jur de șase mii de lei. S-a întâmplat acum un an, s-a întâmplat în patru tranșe. Întâmplător am deschis aplicația și am descoperit că nu am făcut aceste tranzacții. Am sunat imediat la bancă au blocat cardul. Atunci am fost la poliție, am scris o plângere, am scris o plângere și la bancă. Banii mi-au fost întorși înapoi, cam în două luni, doar că banca a reținut un anumit comision”, a spus FELICIA ROȘCA.

În cazuri suspecte de sustragere a banilor de pe card, funcționarii băncilor își îndeamnă clienții să apeleze imediat Serviciul Clienți, la numărul tipărit pe versoul cardului. În schimbul unui comision, bancile vor returna banii clienților săi.

„Odată cu reclamația primită clientul este informat de faptul că banca poate să investigheze cazul respectiv și atunci fiecare bancă își are un tarif al său, care deobicei este per tranzacție. Clientul poate să nu recunoască 10 tranzacții, atunci vor fi 10 comisioane separte pe fiecare tranzacție. Costul acestor comsioane de investigare variază. De obicei, pentru tranzațiile sunt efectuate peste hotare investigarea costă 10-20 de euro sau dolari”, a precizat RADU PASCARU, șef al Departamentului Carduri.

Potrivit poliției, în spatele acestor escrocherii stau actuali deținuți, iar toate transferurile bancare se fac direct de pe telefonul mobil.

„Majoritatea cazurilor investigate persoanele care acționează și săvârșesc infracțiunele date sunt pesrsoane din libertate, care acționează de comun acord cu persoanele din penitenciare. Telefonează persoanele prin intermediul telefonului, transferurile le fac tot de pe dispozitivele care le au la îndemână”, a spus SERGIU LISNIC, șeful Secției Mijloace de Plată Electronice, INI.

Polițiștii recomandă oamenilor să nu divulge nimănui datele cardului, nici chiar angajaților de la bănci. Banca nu cere niciodată PIN-ul sau codul de siguranță. O soluție simplă pentru a proteja banii, e achitarea lunară a unui serviciu bancar, care informează clienții prin SMS despre fiecare tranzacție de pe card. Acest serviciu costă până la 10 lei pe lună.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău