Atentat sinucigaș asupra unei moschei șiite la Kabul

  • 29 Septembrie 2017 13:49
Atentat sinucigaș asupra unei moschei șiite la Kabul

Un atentat sinucigaș a vizat o moschee șiită din centrul Kabulului, la ieșirea de la rugăciunea de vineri, cu o zi înainte de celebrarea Ashura, a anunțat șeful poliției capitalei afgane.

'Un atacator kamikaze ce mergea pe jos și se dădea drept păstor de oi și-a declanșat încărcătura explozivă în fața moscheii șiite Hussania', în cartierul rezidențial Qala-e-Fathullah, a declarat generalul Salim Almas pentru AFP, fără a fi în măsură să precizeze dacă atacul a făcut victime, scrie Agerpres.

Primele imagini arată cel puțin un trup neînsuflețit în fața unor vitrine devastate, o stradă plină de rămășițe și o mulțime densă pe cale să iasă repede din moschee, la finalul marii rugăciuni de vineri.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată, însă minoritatea șiită din Afganistan și autoritățile sunt îngrijorate de posibile atentate comise de gruparea Statul Islamic (SI) formată din extremiști sunniți, în această perioadă de Ashura, cea mai importantă sărbătoare din calendarul șiit. 

Din acest motiv, securitatea a fost întărită în fața locurilor de rugăciune șiite din Kabul, iar localnici, antrenați și înarmați, au fost recrutați pentru a ajuta forțele de ordine.

Începând din vara lui 2016, SI îi vizează sistematic pe șiiții din Afganistan cu ocazia marilor lor sărbători religioase.

Ashura comemorează moartea imamului Hussein, nepotul profetului, ucis în 680, figură tragică ce constituie un episod fondator al islamului șiit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău