Atât întreprinderile administrate de stat cât și fondatorii acestora secretizează în mod abuziv informațiile despre activitatea lor

  • 26 Ianuarie 2021 13:10
Atât întreprinderile administrate de stat cât și fondatorii acestora secretizează în mod abuziv informațiile despre activitatea lor

Atât întreprinderile administrate de stat cât și fondatorii acestora secretizează în mod abuziv informațiile despre activitatea lor, remunerarea conducătorilor, dar și a membrilor Consiliilor de Administrație. Deși practic toate întreprinderile dispun de pagini electronice, foarte puține dintre ele conțin informații relevante, arată un studiu privind transparența activității întreprinderilor administrate de stat, realizat de Transparency International-Moldova.

Studiul relevă că, deși, toate întreprinderile monitorizate au prezentat date despre numele administratorului, doar fiecare a patra entitate a oferit informații despre sumele cu care aceștia sunt remunerați. Însă și aceste date, în multe cazuri, au fost incomplete, menționează experta Transparency International Moldova, Ianina Spinei.

Mai multe întreprinderi ne-au oferit doar salariu de bază al administratorului, neindicând care sunt primele și recompensele. Subiecții declarării, administratorii au preferat să indice venitul net în declarații. Ne-au trezit multiple semne de întrebare și donațiile care au fost reflectate de către unii administratori în declarațiile de avere și interese, donații foarte solide. Spre exemplu, 400 de mii de lei, trei ani la rând, în declarația de avere și interese al administratorului interimar al S. A Cricova”.

În cazul Consiliilor de Administrație situația este similară. Deși, practic, toate entitățile au indicat numele membrilor Consiliilor de Administrație și autoritatea pe care o reprezintă, fiecare a cincea întreprindere nu a indicat valoarea individuală a remunerației membrilor Consiliilor de Administrare. În multe cazuri mărimea acesteia depășește cu mult salariu de funcționar, uneori chiar și de șase ori. 

Avem în raport și o captură din declarațiile de avere și interese personale care arată care este salariul de bază indicat în declarație și care este venitul din activitatea de reprezentant al statului. Doar câteva cifre: salariu de bază – 78 de mii de lei, venitul din activitatea de reprezentant  al statului – 219 mii de lei sau salariu de bază - 195 de mii de lei, iar venitul din activitatea de reprezentant al statului – un milion 300 de mii de lei. Acest subiect al declarării a fost și membru al Consiliului de Administrație al  „Moldova Gaz.

Raportul mai relevă că 83 la sută din întreprinderile monitorizate au remarcat că în anii 2018-2019 n-au fost situații de conflict de interese, însă rezultatele controalelor și auditelor efectuate atestă contrariul. Asemenea situații au avut loc, ele nefiind raportate și nici soluționate. Cât privește achizițiile publice, circa două treimi din întreprinderi au informat că au elaborat planuri de achiziții publice, din ele doar 60 la sută le-au publicat pe pagina web. Doar fiecare a cincea întreprindere susține că publică rezultatele procedurilor de atribuire a contractelor. De facto, există cazuri unice de publicare a unor asemenea informații, constată experții.

Deși, în perioada 2018-2019 au fost pornite aproape 100 de dosare penale în privința activității unor întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni,  în mare parte în dosare nu sunt vizați factorii de decizie, ci ingineri, directori adjuncți de filiale sau șefi de tren. Aproape fiecare al zecelea dosar a fost clasat.

Subiecți ai monitorizării au fost 38 de întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni cu capital de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
-2,26
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău