Atacuri cibernetice | Țările Uniunii Europene sunt dispuse să aplice sancțiuni
-
19 Iunie 2017 16:24
Statele membre ale Uniunii Europene au agreat luni să elaboreze un răspuns diplomatic comun al UE la activitățile cibernetice răuvoitoare, în contextul în care astfel de atacuri s-au intensificat în ultimii ani și, cu precădere, în ultimele luni la nivel global.
”UE recunoaște că spațiul cibernetic oferă oportunități semnificative, dar presupune, în același timp, provocări aflate într-o evoluție continuă pentru acțiunea externă a UE. UE își exprimă îngrijorarea cu privire la capacitatea și disponibilitatea sporită a actorilor de stat și a celor nestatali de a-și urmări obiectivele prin intermediul unor activități cibernetice răuvoitore. Astfel de activități pot constitui acte ilicite în temeiul dreptului internațional și ar putea crea nevoia unui răspuns comun la nivelul UE. UE reiterează faptul că statele nu ar trebui să permită, în cunoștință de cauză, ca teritoriul lor să fie utilizat pentru fapte ilicite la nivel internațional care recurg la tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC)”, se arată într-un comunicat oficial remis CaleaEuropeana.ro.
Cadrul pe care UE ar urma să îl elaboreze face parte din setul de instrumente și abordarea UE pentru diplomația cibernetică, care contribuie la preîntâmpinarea conflictelor, atenuarea amenințărilor pentru securitatea cibernetică și la o mai mare stabilitate în relațiile internaționale. Se estimează că acest cadru va încuraja cooperarea, va facilita atenuarea amenințărilor imediate și pe termen lung și va influența comportamentul potențialilor agresori pe termen lung.
Răspunsul diplomatic al UE la activitățile informatice răuvoitoare va utiliza pe deplin măsuri din cadrul politicii externe și de securitate comune, inclusiv, dacă este necesar, măsuri restrictive. Un răspuns comun al UE la activitățile informatice răuvoitoare ar fi proporțional cu sfera de aplicare, amploarea, durata, intensitatea, complexitatea, sofisticarea și impactul activității cibernetice.
”UE își reafirmă angajamentul față de soluționarea diferendelor internaționale din spațiul cibernetic prin mijloace pașnice. În acest context, toate eforturile diplomatice ale UE ar trebui, cu titlu prioritar, să vizeze promovarea securității și a stabilității în spațiul cibernetic prin intensificarea cooperării internaționale și reducerea riscului de percepție eronată, de escaladare și de conflict care ar putea apărea în urma incidentelor din domeniul TIC”, încheie sursa citată.
Luna trecută a fost desfășurat unul dintre cele mai ample atacuri cibernetice – atacul WannaCry – care a paralizat părți ale Sistemului Național britanic de Sănătate (NHS) și alte organizații din întreaga lume. Pe de altă parte, acțiuni precum spargerea e-mail-urilor unor candidați la președinția SUA (Hillary Clinton) și a Franței (Emmanuel Macron) sunt considerate amenințări și provocări cibernetice cu efecte puternice asupra securității internaționale.