Asumarea răspunderii de Guvern, la Curtea Constituțională. Ce se solicită în sesizare

  • 10 Iulie 19:07
Asumarea răspunderii de Guvern, la Curtea Constituțională. Ce se solicită în sesizare

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat astăzi, 10 iulie, Curtea Constituțională, solicitând interpretarea articolului 1061 din Constituția R. Moldova, care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Igor Munteanu cere ca Înalta Curte să explice dacă mai poate fi convocată o ședință a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în caz că prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum. Totodată, reprezentantul Platfomei DA întreabă Înalta Curte dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată un refuz de dezbatere a programului.

„Deși Constituția atribuie guvernului (art.106/1) dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Este competența Parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui (art.66/f). Ieri, Guvernul RM a sfidat cutuma existentă în RM prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale psrm-pd, ceea ce m-a determinat să adresez azi, 10 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional. Deși putem avea diverse opinii și păreri pe acest subiect, eu personal aș vrea să văd ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculațiilor politice și substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare”, spune Igor Munteanu.

Potrivit safenews.md, Igor Munteanu solicită Curții răspuns la patru întrebări:

„1. Dacă ședința plenară a Parlamentului pentru prezentarea programului, declarației de politică generală sau proiectului de lege și/sau dezbaterea politică privind menținerea sau demiterea Guvernului nu are loc din motivul neîntrunirii cvorumului, mai poate fi convocate alte ședințe plenare pe aceeași chestiune?

2. Dacă da, atunci care este termenul rezonabil în care asemenea ședințe mai pot fi convocate?

3. Poate fi considerată absența majorității deputaților aleși în ședința plenară a Parlamentului ca un refuz de a dezbate programului, declarația politică generală sau proiectul de lege asumat de Guvern? Poate fi considerat un astfel de refuz drept o exprimare indirectă neîncrederii Parlamentului?

4. Care sunt consecințele refuzului Parlamentului de a dezbate programul, declarația de politică generală sau proiect de lege asumat de Guvern asupra celui din urmă?”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
21
Sun
21

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău