Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum
-
27 Ianuarie 2023 10:40
Telescopul Spațial James Webb (JWST) a reușit să descopere mai multe galaxii extrem de îndepărtate în ultimele șase luni. Iar acum, astronomii pot spune că, cel puțin una dintre acestea, conține oxigen. Aceasta este cea mai îndepărtată detectare a prețiosului element chimic înregistrată vreodată, scrie descopera.ro.
Galaxia se numește GHZ2/GLASS-z12, iar lumina detectată de Telescopul Webb provine de la doar 367 de milioane de ani după Big Bang.
Antenele de la Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) au fost îndreptate spre acest obiect, iar cercetătorii au reușit să detecteze o linie de emisie care corespunde prezenței oxigenului la o distanță foarte mare. Aceasta este o confirmare independentă a faptului că măsurătorile lui Webb sunt într-adevăr corecte.
„Am putut urmări în timp real starea observațiilor care vor testa rezultatele lui Webb”, a declarat autorul principal Tom Bakx de la Universitatea Nagoya din Japonia
Cea mai îndepărtată detectare a oxigenului a fost făcută cu ajutorul lui Webb
Prezența oxigenului dezvăluie multe despre aceste galaxii îndepărtate. Primele stele care au strălucit vreodată în Univers erau alcătuite doar din hidrogen și heliu. Procesele nucleare din centrul lor au dus la formarea multor alte elemente, care s-au dispersat pe măsură ce stelele au îmbătrânit și s-au extins, iar (în unele cazuri) au explodat.
Înțelegerea acestor stele timpurii din primele galaxii este crucială pentru a completa imaginea actuală a evoluției galaxiilor. Și datorită instrumentelor precum Webb și ALMA, începem să cunoaștem aceste obiecte primordiale.
„Emisia de linii luminoase indică faptul că această galaxie și-a îmbogățit rapid rezervoarele de gaz cu elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Acest lucru ne oferă câteva indicii despre formarea și evoluția primei generații de stele și despre durata de viață a acestora. Distanța mică pe care o observăm între emisia de oxigen gazos și cea a stelelor ar putea sugera, de asemenea, că aceste galaxii timpurii au suferit explozii violente care au aruncat gazul din centrul galaxiei în regiunea din jurul galaxiei și chiar dincolo de aceasta”, a adăugat Jorge Zavala de la Observatorul Astronomic Național din Japonia.
Telescopul Webb nu le poate face chiar pe toate
Confirmările independente sunt importante. Telescopul Webb poate face unele de unul singur, dar „mai mulți ochi” ațintiți asupra unui lucru este întotdeauna un lucru bun. Cercetătorii își pot da seama rapid la ce distanță se află o galaxie doar uitându-se la culoarea sa, scrie IFL Science.
Ca urmare a expansiunii Universului, lumina de la obiectele foarte îndepărtate se întinde din ce în ce mai mult spre capătul roșu al regiunii de lumină vizibilă. Dar dacă o galaxie se află în apropiere și este foarte prăfuită, ar putea să apară la fel de roșie și să provoace confuzie.
Astfel, astronomii caută semnătura elementelor chimice pentru a confirma dacă aceste obiecte sunt cu adevărat îndepărtate. Iar GHZ2/GLASS-z12 este cu siguranță.
Cercetarea este publicată în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.