AstraZeneca și Johnson & Johnson vor relua testele clinice în SUA privind vaccinurile experimentale împotriva COVID-19

  • 24 Octombrie 2020 15:47
AstraZeneca și Johnson & Johnson  vor relua testele clinice în SUA privind vaccinurile experimentale împotriva COVID-19

AstraZeneca a reluat testele clinice în Statele Unite ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după autorizarea primită în acest sens din partea autorităților de reglementare, iar Johnson & Johnson se pregătește să facă același lucru, luni sau marți, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Aceste vești pe care cele două companii le-au anunțat vineri reprezintă progrese înregistrate în lupta împotriva noului tip de coronavirus, care a infectat peste 41 de milioane de persoane la nivel global, dintre care 8 milioane de americani.

AstraZeneca, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de vaccinuri, și-a suspendat la 6 septembrie studiul clinic în Statele Unite după ce în cadrul testelor din Marea Britanie a fost raportat un caz grav de afecțiune neurologică la un participant, posibil un caz de mielită transversă, potrivit estimărilor. J & J și-a suspendat săptămâna trecută studiul clinic de amploare, în stadiu avansat, după îmbolnăvirea unuia dintre subiecți.

Ambele companii au contracte pentru a asigura un vaccin către Statele Unite și alte guverne, dacă acestea vor fi aprobate de autoritățile de reglementare.

Oficialii și experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de validare, supravegheat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite, care ar putea fi subminat de presiunea politică, dar și la faptul că aproximativ un sfert dintre americani au declarat că ezită să accepte un vaccin împotriva COVID-19.

"Odată cu reluarea acestui proces, sper că mesajul comunicat publicului este acela că sunt urmate procedurile la cel mai înalt standard etic și că nu există interferențe cu reglementările FDA", a declarat Matthew Hepburn, director în cadrul Operation Warp Speed, un parteneriat public-privat pentru accelerarea eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor.

Numărul infecțiilor este în creștere în 80 de țări, în contextul în care populația din emisfera nordică petrece mai mult timp în spațiile interioare odată cu apropierea iernii, notează Reuters.

J & J a anunțat vineri că o comisie de monitorizare a datelor privind siguranța (Data Safety Monitoring Board) a recomandat reluarea testele clinice după ce nu au fost identificate dovezi conform cărora vaccinul experimental ar fi condus la îmbolnăvirea participantului voluntar.

Compania J&J își va relua luni sau marți testele clinice asupra vaccinului candidat în Statele Unite și a anticipat că va dispune de date privind eficacitatea vaccinului până la sfârșitul anului 2020 sau începutul anului 2021, a declarat Paul Stoffels, director științific în cadrul J & J.

J & J se află de asemenea în discuții cu alte organisme de reglementare pentru reluarea unui studiu clinic efectuat în afara Statelor Unite, a indicat compania.

Până în prezent, consiliul medical nu a identificat o cauză clară pentru îmbolnăvirea pacientului. J & J nu poate oferi detalii despre afecțiunea acestuia din cauza regulilor de confidențialitate, a precizat Stoffels.

AstraZeneca a precizat că nu este neobișnuit în astfel de situații ca unii dintre participanți să se îmbolnăvească în timpul testelor clinice pe scară largă pentru dezvoltarea unui vaccin, notând că FDA a analizat toate datele privind siguranța din cadrul studiilor clinice la nivel mondial și a considerat că testările pot fi continuate.

Testele clinice efectuate de AstraZeneca în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au fost reluate, chiar dacă ancheta efectuată de FDA în SUA era încă în curs.

Vaccinul AstraZeneca este dezvoltat împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford.

Autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunțat miercuri că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și de universitatea Oxford a murit, dar a precizat că testul va continua, conform Reuters. Universitatea Oxford a confirmat planul de a continua testul, afirmând într-un comunicat că, după o evaluare minuțioasă, "nu există preocupări privind siguranța testului clinic". Ziarul brazilian O Globo relatează că voluntarul a primit un placebo și nu vaccinul testat, citând surse neprecizate. ANVISA nu a furnizat alte detalii, invocând confidențialitatea medicală a datelor celor implicați în test. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău