Astăzi se împlinesc 76 de ani de la invazia Poloniei de către armata sovietică

  • 17 Septembrie 2015 14:56
Astăzi se împlinesc 76 de ani de la invazia Poloniei de către armata sovietică

Joi, 17 septembrie, se împlinesc 76 de ani de la invazia Poloniei de către armata sovietică, la 17 zile după ce a fost atacată de către Germania hitleristă, pe 1 septembrie 1939.

O conferință științifică cu genericul ”Consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop”, completată de vernisarea unei expoziții despre masacrul de la Katîn, soldat cu uciderea a peste 20 de mii de polonezi, a avut loc joi, 17 septembrie, la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău.

În urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost divizată între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, iar consecințele acestui document au fost dezastruoase pentru națiunea poloneză, sute de mii de persoane fiind deportate în Siberia și Kazahstan. Intelectualitatea și ofițerii polonezi au fost arestați de autoritățile sovietice. NKVD-ul sovietic, dând curs ordinelor lui Stalin, au ucis în primăvara anului 1940 peste 22 de mii de ofițeri polonezi, a menționat pentru Radio Chișinău ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michałski.

”A fost o crimă teribilă ceea ce s-a întâmplat în Polonia. Ne-am luptat de la prima și până în ultima zi de război, peste tot, cu armată terestră pe frontul de vest, pe forntul sovietic. Evident crimele germanilor au fost oribile, dar nu trebuie să uităm și de atacul dinspre Est. Trebuie să amintim despre toate aceste lucruri nu pentru a crea în vreun fel conflicte între națiuni, ci de dragul adevărului istoric”, a declarat Artur Michałski.

În acest Pact se delimitau zonele de interes ale celor două mari puteri, Germania și Uniunea Sovietică, în care erau vizate șase state europene, printre care Țările Baltice, Finlanda, Polonia și România.

”Unele popoare au fost decimate,  cum a fost împărțit și poporul român. Din trupul Țării a fost smulsă Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Spre regret unele forțe actuale, inclusive Federația Rusă, încă mai rămân în prizoniereatul acelor apucături dictatoriale, și caută să învețe alte popoare, să le dea lecții, să le orânduiască”, a declarat istoricul Ion Negrei.

Istoricul Nicolae Enciu, a vorbit despre aspectele morale ale semnării Tratatului de neagresiune sovieto-german de la 23 august 1939, menționând că tendințe de împărțire a sferelor de influențe fără a ține cont de dreptul internațional, sunt și astăzi caracteristice unor state.

”Suntem cu toții martori a bulversărilor care au loc în Europa. Avem exemplul unei mari puteri regionale, Federația Rusă, manifestă tendințe de a recurge la împărțirea de sfere de influență în Europa, și nu numai”, mărturisește Nicolae Enciu.

În urma aceluiași Pact Ribbentrop-Molotov, și partea de Est a României – Basarabia și Nordul Bucovinei – a fost ocupată și anexată la Uniunea Sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău