Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei

  • 06 Iulie 2018 08:08
Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei

Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Victimele deportărilor staliniste vor fi comemorate astăzi, declarată zi de doliu național, prin arborarea în bernă a drapelelor de stat în toate localitățile din R. Moldova și ținerea unui minut de reculegere ora 10.00.

Membrii Partidului Liberal vor depune flori la ora 9.00 la Monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării dedicat victimelor deportărilor regimului comunist.

O ceremonie de comemorare va avea loc la ora 9.45 și la Casa Guvernului, în prezența prim-ministrului Pavel Filip și a membrilor Cabinetului de miniștri la care vor fi citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că de la ora 10.00, vor fi pornite sirenele sistemului automatizat de înștiințare centralizată, în semn de solidaritate cu victimele deportărilor staliniste.

Ediția a IV-a Memoriilor Deportărilor organizată de grupul Expedițiile Memoriei va avea loc la ora 11.00 la Filarmonica Națională. În cadrul evenimentului, vor avea loc întâlniri și relatări ale deportaților, prezentarea unui documentar realizat în cadrul proiectului Expedițiile Memoriei în Krasnoiarsk și Irkutsk, unde au fost deportați mai mulți moldoveni.

Potrivit datelor Asociației foștilor deportați și deținuți politici, numărul celor deportați depășește 94,7 mii de persoane. În Republica Moldova mai sunt în viață 7680 de foști deportați, cu 450 mai puțini ca anul trecut. Sunt documentate trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău