Sunt cunoscuți beneficiarii finali ai fraudei bancare, iar în judecată au fost transmise dosare, declară Bogdan Zumbreanu

  • 12 Octombrie 2018 18:22
 Sunt cunoscuți beneficiarii finali ai fraudei bancare, iar în judecată au fost transmise dosare, declară Bogdan Zumbreanu

Organele de anchetă din Republica Moldova au identificat beneficiarii în cazul a 90 la sută din mijloacele financiare sustrase din sistemul bancar până în anul 2014, a declarat astăzi în cadrul unor audieri parlamentare directorul Centrului Național Anticorupție Bogdan Zumbreanu. Opoziția a criticat însă ritmul lent în care se desfășoară ancheta, dar și faptul că principalii beneficiari ai furtului miliardului nu au fost condamnați.

Parlamentul i-a audiat astăzi, la cererea opoziției, pe conducătorii Băncii Naționale și CNA, în timp ce procurorul general, care de asemenea a fost invitat în Parlament, a refuzat să se prezinte.

Directorul CNA Bogdan Zumbreanu a declarat că dosarele, ce vizează o sumă de aproape 10 miliarde de lei, au fost trimise în instanță sau sunt la etapa de anchetă și rămân deocamdată neidentificați beneficiarii în cazul unei sume de un miliard de lei.

„Analiza efectuată a circulației cu multiple ramificații până în prezent de organul de urmărire penală a permis identificarea beneficiarilor efectivi a circa 90 % din mijloacele financiare sustrase din cadrul celor trei bănci devalizate. S-a reușit identificarea bunurilor, valori mobiliare, care aparțin beneficiarilor efectivi a sumelor prevenite din activitatea bancară, este vorba despre 22 de întreprinderi. După vânzarea acestor acțiuni, la contul Băncii de Economii au parvenit 420 de milioane de lei. Aceasta e cifra efectiv recuperată la acest moment și nu include mijloacele efectiv recuperate ca rezultat al activității Băncii Naționale”, a declarat Zumbreanu.

 Guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea a precizat că devalizarea sistemului bancar moldovenesc s-a produs timp de mai mulți ani, dar în 2014, atunci când a izbucnit criza, a fost fraudată mai mult de jumătate din suma totală de aproximativ un miliard de dolari la cursul leului moldovenesc din acea perioadă.Totodată, el a menționat că până în prezent, au fost recuperate mai puțin de 10 la sută din suma fraudată.

„Din momentul retragerii licențelor celor trei bănci au fost recuperate 1,22 miliarde de lei. Din aceste cifre, 18% provin din vânzarea activelor aflate în proprietate. Restul banilor provin din încasări, din vânzarea gajurilor, returnarea creditelor sau din încasări forțate”, afirmă Guvernatorul Băncii Naționale.

Oficialii nu au dat nume ale persoanelor bănuite sau anchetate, făcând referire la secretul anchetei, iar Sergiu Cioclea a declarat că și raportul companiei internaționale Kroll, care a efectuat o anchetă, de asemenea nu poate fi publicat, în conformitate cu prevederile contractului. Opoziția a criticat ritmul lent al anchetei, dar și lipsa de transparență. Liderul PCRM, Vladimir Voronin declară:

“Patru ani „se umblă cu mâța-n sac” în jurul acestui miliard. Atâția procurori, atâția anchetatori și noi nu ne putem clarifica. Facem secret din toate. Aceștia sunt banii cetățenilor Republicii Moldova. De ce facem secret din asta, de ce nu numim tălharii – tălhari?”

Amintim că în anul 2014 trei bănci au fost devalizate, în urma unor operațiuni financiare ilegale, provocând o criză economică și politică de proporții. Fostul premier Vlad Filat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și un fost conducător al Băncii de Economii au fost condamnați în dosare legate direct sau indirect de fraudă. Totuși, principalul învinuit, Ilan Șor, care a devenit între timp primar al orașului Orhei și lider de partid, a fost condamnat doar de prima instanță, dosarul său fiind în continuare pe rol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău