Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul
-
13 Iunie 2024 08:23
Înălțarea Domnului sărbătorită astăzi, 13 iunie, de creștinii ortodocși, este momentul când, la 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos S-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim.
Într-o zi ca aceasta, acum aproape 2.000 de ani, El se arăta pentru ultima dată ucenicilor, așa cum relatează Evangheliile și cartea Faptele Apostolilor.
Această ultimă întrevedere a avut loc pe muntele Măslinilor, lângă Ierusalim. Iisus le-a spus ucenicilor să nu se depărteze de cetate pentru că peste zece zile aveau „să se îmbrace cu putere de sus”, puterea ce-i va face convingători în misiunea lor. Se referea desigur la Coborârea Duhului Sfânt.
După aceste ultime cuvinte, spun cărțile Noului Testament, Iisus s-a înălțat la cer. Înălțarea Domnului este o despărțire, dar, în același timp, în mod paradoxal, și o certitudine a unei prezențe.
Iisus le spusese Apostolilor că va rămâne cu ei până la sfârșitul veacurilor. Despărțirea de la Înălțare este, de aceea, nu o părăsire ci o trecere în alt plan a prezenței lui Iisus. Este dimensiunea spirituală, singura în care are loc marea întâlnire cu Dumnezeu, potrivit învățăturii de credință creștin-ortodoxe.
În România, Înălțarea Domnului este și Ziua Eroilor. Sunt pomeniți eroii astăzi pentru că ei au mers pe același drum ca și Iisus Hristos – prin jertfă spre înălțare.
Jertfa lor are valoare istorică pentru că a contribuit într-un anumit moment la binele țării, dar are și o valoare spirituală, veșnică, așa cum are orice act nobil, izvorât din iubire.
Cu o întrerupere în vremea comunismului, sărbătoarea eroilor în ziua Înălțării Domnului a fost reluată după 1989.
În joia Înălțării, în biserici și la monumente au loc slujbe de pomenire și ceremonii militare dedicate eroilor, iar la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de cei care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.