Astăzi a fost inaugurat Anul dedicat scriitorului Spiridon Vangheli

  • 15 Ianuarie 2013 13:54
Astăzi a fost inaugurat Anul dedicat scriitorului Spiridon Vangheli

Marți, 15 ianuarie, a fost inaugurat Anul dedicat scriitorului pentru copii, Spiridon Vangheli.

Festivitatea a avut loc la Teatrul Republican de Păpuși "Licurici", unde sala de spectacole a devenit neîncăpătoare pentru micii cititori și admiratori ai operei maestrului. 

Scriitorul Spiridon Vangheli a menționat că în acest an și-ar dori să editeze cărțile care nu au văzut încă lumina tiparului și să participe la mai multe întâlniri cu copiii. De asemenea, scriitorul a declarat ca îi pare rău că Abecedarul pe care l-a scris împreună cu Grigore Vieru în 1970 și care a fost reeditat mai târziu cu grafie latină, nu mai face parte din programul școlar.

Copiii veniți la eveniment au spus că între eroii preferați din opera lui Spiridon Vangheli sunt, desigur, Guguță și Ciuboțel.

În cadrul anului dedicat scriitorului Spiridon Vangheli, vor fi reeditate operele acestuia, vor avea loc mai multe simpozioane, colocvii, expoziții, vor fi montate spectacole după povestirile scriitorului, se vor organiza concursuri, festivaluri, tabere de creație, întâlniri cu scriitorul. Totodată, va fi instituit Premiul "Spiridon Vangheli" pentru cele mai bune cărți destinate copiilor și tineretului.

Spiridon Vangheli este deținătorul Diplomei de Onoare "Andersen", este cavaler al "Ordinului Republicii", deține Titlul Onorific "Scriitor al Poporului din Republica Moldova". Anul trecut, a fost nominalizat la premiul cel mai prestigios în domeniul literaturii pentru copii, Astrid Lindgren, fiind singurul scriitor de limbă română dintr-o listă de 184 de nominalizați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău