Astăzi, 24 noiembrie, este ultima zi de înregistrare pe platforma compensatii.gov.md

  • 24 Noiembrie 2022 11:56
Astăzi, 24 noiembrie, este ultima zi de înregistrare pe platforma compensatii.gov.md

Astăzi, 24 noiembrie, este ultima zi de înregistrare pe platforma compensatii.gov.md pentru a fi atribuită categoria de vulnerabilitate, transmite Radio Chișinău.

Începând cu 25 noiembrie și timp de câteva zile, sistemul de compensații „Ajutor la contor” va atribui automat categoria de vulnerabilitate pentru totalul de familii înregistrate pe platformă. Persoanele vor fi informate printr-un sms sau e-mail. Familiile care nu s-au înregistrat până pe 25 noiembrie o pot face în luna decembrie pentru a putea beneficia de compensații. 

Se majorează volumul maxim compensat pentru consumatorii conectați doar la lumină

Statul a hotărât să introducă un volum maxim compensat majorat pentru consumatorii care au declarat energia electrică ca principală sursă de încălzire pe perioada rece, dar și care au înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh iarna precedentă. O condiție este ca aceștia să nu fie conectați la rețeaua centralizată de energie termică. De asemenea, este vorba despre consumatorii care au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 gigacalorii pe lună sau un consum de gaze naturale mai mic de 80 de metri cubi iarna trecută. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 23 noiembrie, de Guvern.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că sunt aproximativ șapte mii de familii într-o astfel de situație.

Aceeași hotărâre prevede că vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kWh pe loc de consum lunar – pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei /kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate – un tarif de 3,7 lei/kWh.

Tot pe 23 noiembrie Guvernul a hotărât ca consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și cei pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie. Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern, prin care se modifică Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

În jur de 5 mii de familii din Republica Moldova nu sunt vulnerabile energetic, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de compensații din partea statului. Este vorba de familiile care au mai mult de 4 imobile cu destinație locativă sau bunuri imobile care depășesc suma de 4 milioane de lei. Declarațiile aparțin lui Dan Perciune, președinte al comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Costul programului guvernamental de compensații este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei pentru următoarea perioadă rece. În aceste demers suntem susținuți de către partenerii de dezvoltare – Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei, Guvernul Slovaciei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și alte state și organizații internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău