Asociația Motivație: În pofida progreselor înregistrate, anumite inegalități și stereotipuri persistă

  • 14 Decembrie 2021 14:21
Asociația Motivație: În pofida progreselor înregistrate, anumite inegalități și stereotipuri persistă

În pofida progreselor înregistrate pe parcursul ultimilor ani, anumite inegalități și stereotipuri persistă și ele afectează persoanele, mai ales pe cele cu dizabilități. Aproximativ 23% dintre femeile și 18% dintre bărbații intervievați în cadrul unui proiect realizat de Asociația Motivație au fost martorii unui caz de violență în copilărie față de mama lor. Aproximativ 56% din bărbați și 46% dintre femei cred că situațiile de conflict în familie trebuie să rămână un subiect privat, chiar dacă acestea implică situații de violență, arată Studiul „Acceptă dizabilitate, nu și violența”.

Studiul a fost prezentat de Asociația Motivație în cadrul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

„Trebuie să menționăm că perioada de pandemie a afectat disproporționat persoanele, viața și starea de bine a persoanelor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. În acest context, femeile și fetele cu dizabilități s-au confruntat cu o serie de obstacole. Totodată, violența față de femei, în general, a crescut comparativ cu perioada similară dinainte de pandemie, conform solicitărilor de suport la poliție”, a menționat Viorica Culeac, coordonatoarea de program UN Women, în cadrul unei conferințe de presă de la IPN.

Violeta Terguță, coordonatoare de program UNFPA, a relatat că două din trei persoane care au participat la acest sondaj au afirmat că oamenii iau în derâdere și fac glume pe seama persoanelor cu dizabilități. Fiind întrebați inclusiv de ce se întâmplă acest lucru, datele arată că unul din trei respondenți consideră că persoanele cu dizabilități nu pot munci, nu pot avea un loc de muncă sau nu ar fi eficienți la acest loc de muncă. De asemenea, mai mult de jumătate din participanții la acest studiu, 60%, au afirmat că membrii comunității nu știu cum să comunice cu o persoană cu dizabilități. Ei nu știu cum să acorde ajutor sau să asiste o persoană cu nevoi speciale. Probabil, asta ar fi una din cauzele care duc la violență.

În același timp, persoanele care au fost intervievate au spus că nu li s-ar permite să întrețină relații sexuale și că persoanele cu dizabilități nu trebuie să crească copii. „Este o percepție care pe noi ne-a mirat foarte mult, deoarece foarte mulți participanți au spus acest lucru”, a menționat Violeta Terguță. 

68% dintre participanții la sondaj au afirmat că persoanele cu nevoi speciale întâmpină mai multe dificultăți în accesarea serviciilor de prevenire și combatere a violenței, decât victimele abuzului, care nu au dizabilități.

Studiul a fost realizat pentru a vedea care sunt necesitățile reale, atât ale comunității în general, cât și a persoanelor cu dizabilități. A fost un sondaj-pilot, concentrat pe două regiuni, raioanele Fălești și Strășeni, dar care arată care este situația în general în Republica Moldova, care este percepția comunității față de persoanele cu dizabilități. În cadrul acestei cercetări, au fost intervievate mai multe persoane atât din mediul rural, cât și din cel urban, de diferite vârste și sexe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău