Asigurarea securității cetățenilor, combaterea corupției și a spălării banilor, consolidarea managementului frontierei de stat și protejarea securității informaționale, subiecte discutate la comisia de profil

  • 13 Septembrie 2023 13:54
Asigurarea securității cetățenilor, combaterea corupției și a spălării banilor, consolidarea managementului frontierei de stat și protejarea securității informaționale, subiecte discutate la comisia de profil

Asigurarea securității cetățenilor, combaterea corupției și a spălării banilor, consolidarea managementului frontierei de stat și protejarea securității informaționale sunt câteva dintre obiectivele stabilite de către instituțiile din domeniul securității naționale, apărării și ordinii publice pentru perioada septembrie – decembrie 2023. Acestea au fost prezentate în cadrul unei ședințe organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Serviciul de presă al legislativului.

La ședință au participat reprezentanți ai mai multor instituții responsabile de acest sector: Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, Autoritatea Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Serviciul Vamal, Inspectoratul Național de Patrulare, Autoritatea Națională a Penitenciarelor etc.

Raportorii s-au referit la revizuirea cadrului normativ, racordarea legislației naționale la legislația Uniunii Europene și implementarea anumitor măsuri care au drept scop asigurarea securității și a ordinii publice. În context, sunt planificate mai multe modificări legislative și elaborarea unor proiecte de acte normative. De exemplu, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne sunt în proces de elaborare a proiectului de lege privind utilizarea datelor din registrul pasagerilor, care are scopul de a combate și de a preveni terorismul și infracționalitatea. De asemenea, un alt obiectiv este elaborarea unei inițiative legislative care prevede testarea antidrog a conducătorilor autor.

„Comisia securitate națională, apărare și ordine publică organizează astfel de dezbateri la fiecare început de sesiune. În baza proiectelor de lege care vor fi înaintate de către instituții, Comisia va aproba planul de activitate pentru această sesiune”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

De menționat că, în contextul funcției de control parlamentar, în perioada următoare, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică vor merge în vizită la anumite instituții responsabile de acest sector.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău