Asigurarea cu apă potabilă în școli este alarmantă, ombudsman

  • 04 Iunie 2021 17:11
Asigurarea cu apă potabilă în școli este alarmantă, ombudsman

Situația privind asigurarea cu apă potabilă în școli este una alarmantă. În 11 din 31 de raioane o parte din școli utilizează apa din fântâni și izvoare deoarece nu sunt conectate la apeductele centralizate sau locale de alimentare cu apă potabilă. În unele școli apa potabilă este procurată în butelii fie din contul instituției, fie al părinților. Constatări în acest sens au fost făcute de către Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, care a prezentat un raport al respectării dreptului copilului la sănătate în instituțiile de învățământ, transmite IPN.

O altă problemă gravă constatată, care afectează realizarea dreptului la sănătate,  este starea toaletelor din instituțiile de învățământ. Majoritatea toaletelor, în special în localitățile rurale, sunt încăperi vechi, situate în curtea școlii, accesibile pentru orice persoană străină, nu asigură intimitate, nu au canalizare, sunt în forma unei găuri în podea, insalubre și prost mirositoare. Conform Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în 30,9% din instituțiile de învățămînt (351 de şcoli) toaletele sunt în afara clădirii instituţiei şi necesită îmbunătăţirea condiţiilor igieno-sanitare.

Ombudsmanul copilului a mai constatat că, deși cerința asigurării cu lucrători medicali în școli este respectată în mare parte, în 113 din 1266 de instituții de învățământ nu sunt angajați lucrători medicali, în principal din cauza salariilor mici.  La fel e situația și cu cabinetele medicale. Deși în majoritatea instituțiilor de învățământ acestea există, ele sunt insuficient  dotate, având doar minimul de medicamente și utilaj medical, care nu acoperă necesitățile reale ale elevilor.

Maia Bănărescu recomandă Guvernului să aloce resurse financiare pentru a asigura condiții potrivite dezvoltării copilului. Asigurarea accesului copiilor la surse îmbunătăţite de apă în grădiniţe şi şcoli este o prioritate.

Participând la evenimentul online de prezentare a raportului, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor au afirmat că resurse financiare pentru ameliorarea situației privind sanitația în școli pot fi alocate, dar că pentru acest aceasta e nevoie de modificarea Legii bugetului pentru anul curent. La fel, e nevoie de planificarea banilor în acest scop în bugetele pentru anii 2022-2023.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău