Așezare umană veche de 6.000 de ani, descoperită pe o insulă din largul coastelor Croației

  • 24 Iunie 2021 18:59
Așezare umană veche de 6.000 de ani, descoperită pe o insulă din largul coastelor Croației

O așezare umană cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani a fost descoperită de arheologi pe o insulă aflată în largul coastelor Croației, informează joi Reuters.

Arheologul Mate Parica examina imagini obținute din satelit care prezentau litoralul croat în momentul în care remarcat un detaliu neobișnuit.

"Mi-am spus: poate că este ceva natural, dar poate că nu", a spus Mate Parica, profesor la Universitatea din Zadar.

Imaginile arătau o zonă amplă, situată la mică adâncime și care se contura pe fundul mării dinspre țărmul estic al Insulei Korcula.

Profesorul Parica și un coleg al său au decis să facă scufundări în acel sit și au descoperit astfel ceea ce pare să fie o așezare umană din Neolitic, datând din jurul anului 4500 î.e.n., construită pe o mică bucată de teren care era lgată de insula principală printr-o fâșie îngustă de pământ.

Cei doi arheologi au descoperit rămășițele unor ziduri din piatră care înconjurau așezarea, precum și unelte și alte obiecte folosite de localnici.

"Am găsit câteva obiecte din ceramică și cuțite din silex", a declarat profesorul croat.

Marta Kalebota, coordonatoarea colecției arheologice de la Muzeul Municipal din Korcula, este de părere că localizarea acelei așezări umane este deosebit de neobișnuită.

"Pentru moment, nu cunoaștem alte descoperiri similare care să fi fost făcute în alte zone ale lumii și care să se refere la o așezare din Neolitic, construită pe o insuliță legată printr-o fâșie îngustă de pământ", a spus ea.

Profesorul Parica consideră și el că descoperirea unei așezări neolitice pe o insulă este una atipică, deoarece majoritatea așezărilor neolitice au fost găsite până acum în peșteri.

"Norocul a fost că zona de aici, spre deosebire de cele mai multe părți ale Mediteranei, este adăpostită de valurile mari, întrucât multe insulițe protejează coasta. Acest aspect a contribuit cu siguranță la apărarea sitului în fața unor distrugeri naturale", a adăugat profesorul croat.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău