Asalt condus de Rusia în nord-vestul Siriei, soldat cu peste 500 de civili morți timp de două luni

  • 07 Iulie 2019 11:11
Asalt condus de Rusia în nord-vestul Siriei, soldat cu peste 500 de civili morți timp de două luni

Cel puțin 544 de civili au fost uciși și peste 2.000 răniți de la începerea unui asalt condus de ruși asupra ultimului bastion rebel din nord-vestul Siriei, în urmă cu două luni, relatează sâmbătă Reuters, citând grupuri de apărare a drepturilor omului și salvatori.

Avioanele ruse s-au alăturat armatei siriene pe 26 aprilie într-o ofensivă de amploare asupra unor zone din provincia Idlib, controlată de rebeli, și provincia Hama, cea mai mare escaladare a războiului dintre președintele sirian Bashar al-Assad și dușmanii săi de vara trecută.

Rețeaua siriană pentru drepturile omului (SNHR), care monitorizează numărul de victime și pune la curent agențiile ONU, susține că printre cei 544 de civili uciși în sutele de atacuri efectuate de avioanele de luptă rusești și de armata siriană se află și 130 de copii. Alte 2.117 persoane au fost rănite.

"Armata rusă și aliatul său sirian lovesc deliberat civili, existând un număr record de unități medicale bombardate", a declarat pentru Reuters Fadel Abdul Ghany, președintele SNHR.

Rusia și armata siriană aliată infirmă că avioanele lor au lovit deliberat zone civile cu bombe cu fragmentare și arme incendiare, dar locuitorii din zonele controlate de rebeli spun că loviturile sunt menite să paralizeze viața de zi cu zi.

Moscova susține că forțele sale și armata siriană au de furcă cu atacurile teroriste ale militanților Al-Qaida despre care ei spun că lovesc zone populate controlate de guvern și îi acuză pe rebeli că au încălcat un armistițiu convenit anul trecut între Turcia și Rusia.

Luna trecută, organizația Human Rights Watch a precizat că operațiunea comună ruso-siriană a folosit muniție cu fragmentare și arme incendiare în atacuri, alături de dispozitive explozive aruncate din avioane care au efecte extinse în zonele populate, bazându-se pe rapoarte ale salvatorilor și relatări ale martorilor.

Locuitorii din zonă și salvatorii susțin că această campanie declanșată de două luni a lăsat sate și orașe în ruină. Potrivit ONU, cel puțin 300.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele și să meargă în zonele mai apropiate de frontiera cu Turcia.

"Sate și orașe întregi au fost golite", a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Idlib, Ahmad al Sheikho, afirmând că este cea mai distrugătoare campanie asupra provinciei de când aceasta a căzut în mâinile opoziției, la jumătatea lui 2015.

Vineri, 15 persoane, inclusiv copii, au fost ucise în satul Mhambil din vestul provinciei Idlib, după ce elicoptere ale armatei siriene au aruncat bombe butoi într-o zonă civilă, au precizat cei de la apărarea civilă și martori.

Șefii a 11 organizații umanitare majore au avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că provincia Idlib este în pragul dezastrului, trei milioane de civili fiind în pericol, printre care și numeroși copii.

"Prea mulți au murit deja" și "până și războaiele au legi", au declarat ei, în contextul numeroaselor atacuri ale forțelor guvernamentale și aliaților lor asupra spitalelor, școlilor și piețelor, au precizat ei într-o declarație comună sprijinită de ONU.

Joi, o lovitură aeriană a lovit spitalul din Kafr Nabl, aceasta fiind a 30-a unitate medicală bombardată în timpul campaniei, ceea ce a lăsat sute de mii de civili fără acces la îngrijiri medicale.

"Să ai aceste unități medicale bombardate și scoase din uz în mai puțin de două luni nu este un accident. Să-i spunem pe nume, este o crimă de război", a declarat dr. Khaula Sawah, vicepreședinte a Uniunii organizațiilor de îngrijire medicală și ajutorare cu sediul în SUA, care asigură ajutor umanitar în nord-vestul Siriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău