Artiști din nouă țări vor participa la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția 2020

  • 24 Februarie 2020 13:27
Artiști din nouă țări vor participa la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția 2020

Artiști din Argentina, Belgia, Federația Rusă, Irlanda, Muntenegru, Polonia, Portugalia, România și R. Moldova vor participa la cea de-a 54-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, care se va desfășura în perioada 1-10 martie la Chișinău și în teritoriu, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că în cadrul Festivalului vor fi prezentate 53 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea Ministerului (Organizația Concertistică și de Impresariat ”Moldova-Concert”, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”), dintre care 28 în diferite raioane ale țării: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Comrat, Criuleni, Edineț, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Soroca, Ungheni, orașul Bălți, inclusiv două în orașul Tiraspol.

Potrivit oficialului, ediția din acest an va fi marcată și de concerte aniversare, organizate de cele mai reprezentative concertistice din R. Moldova: Orchestra Simfonică și Capela Corală ”Doina” ale Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, la 90 de ani de la fondare, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare ”Fluieraș” și Ansamblul  Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”, la 75 de ani, și Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii” - la 50 de ani.

La ”Mărțișor” vor evolua artiști și colective din afara țării, precum: ”Trio Montagnana” (Belgia), David Filipe (vioară, Portugalia), Ansamblul de dansuri irlandeze ”Celtic Legends” (Irlanda), Martin Palmeri (Argentina), Marek Stefanski (Polonia), ”Sedov Jazz Trio”, Stas Mihailov (Federația Rusă), ”Montenegrin Guitar Duo” (Muntenegru), Fuego, Inna, Victor Socaciu și dirijorul Gheorghe Costin (România).

Tradițional, festivalul va aduce în fața publicului și cele mai renumite colective artistice din țară: Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Orchestrele de muzică populară ”Lăutarii”, ”Folclor”, ”Fluieraș”și ”Mugurel”, Ansamblul de acordeoniști ”Concertino”, ”Alex Calancea Band” etc.

Inaugurarea Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”-2020” va avea loc duminică, 1 martie, la ora 18.00, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic cu genericul ”Pastel” în regia Lidiei Panfil.

Participanților la eveniment li se va înmâna trofeul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”.

Bugetul festivalului din acest an constituie circa 2,7 milioane de lei.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

Sursa:MOLDPRES
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:6,69 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău