Aromânii sunt recunoscuți prin lege ca minoritate națională în Albania
-
15 Octombrie 2017 12:54
Moment istoric la Tirana, capitala Albaniei. În timp ce Kievul caută prin substratul sovietic al noii sale Legi a Educației să șteargă orice urmă de identiate a minorităților din Ucraina, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut, vineri, aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale.
„Anterior, aromânii erau recunoscuți de Albania doar ca grup lingvistic, nebeneficiind, ca minoritate națională, de sprijin din partea statului albanez de reședință sau din partea statului român înrudit. Dispunând acum de statutul legal de minoritate națională, aromânii vor putea beneficia fără dificultate de sprijinul cultural al statului înrudit România”, a anunțat pe blogul său Vlad Cubreacov, președintele Asociației Răsăritul Românesc.
Proiectul Legii privind protecția minorităților naționale a fost inițiat de Guvernul Albaniei pe 13 martie 2017. Acesta prevedea în alineatul 2) al Articolului 3 recunoașterea, prin constatare, a 8 minorități naționale, printre care și aromânii, singura minoritate trecută cu denumire dublă (vlahă/aromână – în originalul albanez: vllahe/arumune).
Aromânii vor avea și reprezentare la nivel guvernamental. Un element inedit este constituirea unui Comitet pentru Minoritățile Naționale.
„Albania este primul stat balcanic care îi recunoaște pe aromâni drept minoritate națională cu numele lor propriu, cel de Aromâni (alături de exonimul Vlahi). Ei mai sunt recunoscuți oficial în Republica fostă iugoslavă a Macedoniei, însă aceasta a respins termenul de Aromân, înlocuindu-l cu cel de Vlah, pentru a nu admite acordarea de asistență culturală din partea statului înrudit România. Aromânii din Albania sunt numiți Fărșeroți. În graiul lor diferențial de cele ale altor aromâni, ei își spun Rrămăńi, adică Români„, mai scrie Cubreacov.
Statul român a finanțat în ultimii ani în Albania funcționarea unei grădinițe de copii și a unei școli cu predarea în dialectul istoric aromân al limbii române comune și în româna literară la Diviaca, județul Lușnea și construcția bisericii ortodoxe aromâne din Corcea. Există de asemenea peste 100 de tineri aromâni din Albania bursieri ai statului român la diverse Universități din țară.
Sursa: InfoPrut