Armele Rusiei, traficate în Ucraina prin rakeți moldoveni (Adevărul)

  • 25 Iulie 2014 09:32
Armele Rusiei, traficate în Ucraina prin rakeți moldoveni (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 4 IULIE 2014

Armele Rusiei, traficate în Ucraina prin rakeți moldoveni, relevă Adevărul. Cea mai influentă grupare criminală de la granița de vest a Ucrainei a vândut arme rusești reporterilor Proiectului care Raportează Crima Organizată și Corupția (OCCRP). Tranzacțiile au avut loc acum o lună, în Chișinău, la 180 de kilometri distanță de portul ucrainean Odessa. "Lângă Universitatea de Stat, cu privirea înfiptă în oglina retrovizoare, „Pisateli“ a predat pistolul semi-atomat reporterilor OCCRP. Arma se afla împachetată într-o cârpă cu pete de pâmânt, totul fiind îndesat într-o pungă banală de supermarket". Adevărul scrie că armele provin din depozitele Armatei a 14-a, a Federației Ruse, care staționează de peste 20 de ani în regiunea rusofonă separatistă Transnistria, cu misiune oficială de „menținere a păcii“.

Adevărul mai notează că Parlamentul a adoptat ieri, în lectură finală, o nouă lege a cinematografiei ce le oferă acces producătorilor privați la fondurile de stat, aduce limba română pe marile ecrane și instituie un mecanism de control a distribuției filmelor, pentru a combate pirateria.

Într-o investigație publicată în Jurnal de Chușinău, jurnalista Svetlana Corobceanu relevă că președintele democrat al raionului Basarabeasca deturnează fondurile destinate copiilor nevoiași și bătrânilor. Nicolai Chendighilean, a solicitat bani de la Asistența Socială ca să-și cumpere o mașină de serviciu mai confortabilă decât cea pe care o are în prezent. Ca să-i satisfacă dorințele, Consiliul raional Basarabeasca a aprobat o decizie prin care președintele urma să se aleagă cu o mașină de serviciu în valoare de 250 de mii de lei. După o plimbare prin târg, acesta a solicitat încă 80 de mii de lei, pentru a procura o mașină de 330 de mii de lei.

Rezultatele de la BAC mai bune nu pot fi, titrează Timpul. Datele preliminarii prezentate de Ministerul Educației arată că rata medie de promovare este de 44%, în scădere față de anul trecut. De ce s-a ajuns la o asemenea situație, cine se face vinovat de faptul că nici jumătate dintre absolvenți n-au reușit să susțină examenele și ce măsuri ar trebui întreprinse în viitorul apropiat pentru a schimba pozitiv situația – Timpul a discutat aceste subiecte cu deputați, diplomații experți în domeniu.

Ziarul Național scrie despre singura elevă care a luat doar note de 10 la BAC - este vorba despre Cătălina Puzur din Chișinău. Ea a spus că a făcut carte din prima zi de când a pus piciorul pe pragul școlii, iar examenele de BAC nu au fost deloc stresante.  Tânăra susține întru totul măsurile luate de Ministerul Educației privind contracararea fenomenului copiatului din timpul examenelor de Bacalaureat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău