Armata ucraineană afirmă că a ucis un grup de mercenari Wagner la Soledar. Prorușii revendică ocuparea periferiei de vest a orașului

  • 12 Ianuarie 2023 19:21
Armata ucraineană afirmă că a ucis un grup de mercenari Wagner la Soledar. Prorușii revendică ocuparea periferiei de vest a orașului

Statul Major al armatei ucrainene a refuzat joi să ofere date precise despre controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, unde se dau lupte grele între trupele ruse și ucrainene, în timp ce autoritățile proruse din regiunea Donețk susțin că în acel oraș mai sunt ''mici buzunare de rezistență'' ucrainene, relatează Agerpres.

„Se dau bătălii intense, este oarecum nepotrivit să estimăm în termeni procentuali ce parte a orașului controlăm noi și ce parte încearcă să controleze inamicul'', a spus comandantul secund al Direcției Principale de Operațiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov.

„Luptele continuă, sunt intense, atât deocamdată'', a închis el subiectul, adresându-se presei la o sesiune de informare asupra evoluției situației pe front.

La rândul ei, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a descris drept ''dificilă'' situația la Soledar. ''Luptele cele mai crâncene și cele mai violente continuă astăzi în zona Soledar'', însă ''în pofida unei situații dificile soldații ucraineni luptă fără răgaz'', a spus ea la o conferință de presă, potrivit AFP.

De partea lor, autoritățile instalate de Rusia în provincia ucraineană Donețk susțin că în orașul Soledar mai sunt doar ''mici buzunare de rezistență'' ucrainene. ''Periferia de vest a Soledarului este deja complet sub controlul nostru'', a spus presei ruse colonelul Andrei Baievski, membru al parlamentului autoproclamatei republici Donețk.

Acesta a explicat că, pentru trupele ruse, este foarte important să captureze orașul Soledar întrucât aceasta le-ar permite ''să dezvolte atacul asupra (orașului) Bahmut dinspre nord și să taie complet rutele de aprovizionare ale armatei ucrainene dinspre Siversk''.

Potrivit Kievului, din cei circa 10.000 de locuitori ai localității Soledar au mai rămas acolo doar puțin peste 500, în general persoane vârstnice, iar orașul este aproape distrus în urma luptelor. Cunoscut odată pentru minele de sare, acest oraș se află la circa 15 kilometri nord-est de localitatea Bahmut pe care trupele ruse încearcă de multe luni să o captureze, dar fără succes.

Oficiali ucraineni mai afirmă, potrivit agenției EFE și postului CNN, că trupele ucrainene au detectat o ''concentrare a inamicului'' în apropiere de Soledar și au atacat-o cu mortiere și lansatoare multiple de rachete, ucigând circa 100 de combatanți ai unității paramilitare ruse Wagner.

Fondatorul acestei unități, Evgheni Prigojin, a susținut din nou miercuri seară pe Telegram că luptătorii săi au ''eliberat complet'' orașul Soledar, deși mai devreme Ministerul rus al Apărării l-a contrazis afirmând că trupele ruse au blocat orașul dinspre nord și sud și că se dau lupte în interiorul acestuia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău