Armata Rusiei, alimentată cu fonduri secrete
-
04 Iunie 2015 09:28
Rusia se înarmează în cel mai rapid ritm de la Războiul Rece încoace, însă banii cu care își crește armata sunt un mister total, transmite Digi24.ro.
Toacă fonduri secrete, fonduri care s-au dublat în ultimii cinci ani. În bugetul federal ele sunt trecute la așa-numitul buget negru din care pleacă bani, dar nu se știe unde.
Bugetul Rusiei are și o parte neagră. Acolo cheltuielile sunt autorizate, dar nu se știe pentru ce sunt. Se estimează că în fondul secret au ajuns în acest an 60 de miliarde de dolari, bani care alimentează eforturile de înarmare ale Rusiei și se adaugă la bugetul de apărare ținut la vedere, susține Institutul Gaider, o organizație independentă din Moscova. De la an la an, fondul secret mănâncă o felie tot mai mare din bugetul federal al Rusiei.
Din 2012 sumele au crescut exploziv; în prezent au ajuns să însemne o cincime din bugetul total, estimează institutul rusesc. Însă direcția în care se mișcă lucrurile este îngrijorătoare, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional. Într-un document publicat anul trecut, fondul estimează că partea secretă a bugetului va acapara un sfert din bugetul total anul viitor.
FMI arată cu degetul către investițiile uriașe în armata rusă și către tendința guvernului de a clasifica, sub pretextul securității națioane, un număr tot mai mare de activități și agenții de stat. Aceeași strategie de a trece la secret o parte a bugetului e folosită și de guvernul Chinei.
Militarizarea Rusiei însă, se face cu sacrificiul unor sectoare vitale precum sănătatea, însă în vreme ce deficitul bugetar se tot umflă, Putin deghizează eforturile de înarmare sub forma măsurilor de relansare economică. Guvernul și-a trasat două priorități principale - întărirea securității naționale și creșterea PIB-ului, iar la ambele probleme se răspunde cu o singură soluție - dezvoltarea armatei și a industriei militare.
O analiză Bloomberg arată că, în ultimii 15 ani, cheltuielile de apărare ale Rusiei au crescut de 20 de ori în ruble. În dolari, anul trecut s-au cheltuit mai bine de 84 de miliarde de dolari, mai mult decât orice altă țară de pe glob cu excepția Statelor Unite și a Chinei.
Apărarea și celelalte activități legate de ordine și siguranță reprezintă acum 34% din bugetul Rusiei, dublu față de cât însemnau cu numai cinci ani în urmă. În aceeași direcție Statele Unite trimit 18% din buget.
Deodată industria militară a Rusiei a căpătat o importanță mult mai mare decât în trecut. După ani și ani în care s-au confruntat cu probleme de finanțare, producătorii de arme din Rusia primesc acum în avans banii pentru produsele și serviciile cumpărate de Ministerul Apărării. În industria militară rusească activează 1.300 de companii la care lucrează 2,5 milioane de oameni.
Nu este însă ascuns de ochii publicului numărul militarilor, iar analiștii sunt de părere că aici se vede cel mai clar transformarea prin care trece Rusia. În vreme ce din 2011 mai toate guvernele din lume au subțiat personalul militar, Rusia l-a crescut cu 25%. Sunt acum 850.000 de militari, însă numărul va crește fiindcă planul guvernului e să ajungă la un milion.
Pe lângă ei, Rusia mai are însă alți 2,5 milioane de rezerviști activi, ceea ce ar clasa-o pe locul al doilea în lume, înaintea Chinei, Indiei sau Marii Britanii, potrivit unui studiu al Global Firepower. Anul trecut, rușii au trimis la export avioane de luptă, rachete și alte arme în valoare totală de 16 miliarde de dolari.
Exportul de tehnică militară a însemnat 3,2% din PIB-ului de anul trecut, iar oficialii NATO au declarat că nu știu ce vrea Rusia să obțină prin programul său de armament. Comandatul forțelor NATO în Europa, Philip Breedlove, a declarat că în spatele capacităților tot mai mari ale armatei ruse s-ar putea ascunde o intenție strategică foarte ambițioasă.
În țările aflate în buza Rusiei, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari. Finlanda începe primele exerciții de bombardamente după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în Letonia, la Academia de Apărare, specialiștii avertizează că scopul ultim al lui Putin e inducerea unei stări permanente de război.