Armata rusă anunță o încetare unilaterală a focului în Siria, la Idleb, după avertismentele lui Mike Pompeo

  • 31 August 2019 11:39
Armata rusă anunță o încetare unilaterală a focului în Siria, la Idleb, după avertismentele lui Mike Pompeo

Armata rusă a anunțat că o încetare unilaterală a focului, doar din partea armatei siriene, va intra în vigoare sâmbătă dimineața în Idleb, regiunea din nord-vestul Siriei asupra căreia forțele autorității de la Damasc urmăresc să reia controlul din mâinile insurgenților, informează AFP.

Un acord a fost încheiat în vederea "unei încetări unilaterale a focului din partea forțelor guvernamentale siriene începând cu ora 06:00 pe 31 august", se arată într-un comunicat al Centrului rus pentru reconciliere în Siria.

"Centrul rus pentru reconciliere cheamă comandanții grupărilor armate să renunțe la provocări și să se alăture procesului de reglementare pașnică în zonele pe care le controlează", se arată în continuare.

După mai multe luni de bombardamente intense de către aviația rusă și siriană, forțele președintelui Bashar al-Assad au început pe 8 august o ofensivă la sol împotriva acestei provincii dominate de jihadiștii grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Joi, forțele guvernamentale au cucerit alte noi sectoare din această zonă după ce reluaseră deja controlul asupra orașului strategic Khan Cheikhoun din sudul provinciei Idleb.

Întreg acest sector este teoretic protejat printr-un acord asupra unei "zone demilitarizate", anunțat în septembrie 2018 de către Turcia și Rusia pentru a separa zonele guvernamentale de teritoriile aflate sub controlul jihadiștilor și insurgenților, dar înțelegerea nu a împiedicat ofensiva forțelor regimului de la Damasc.

"Atacurile împotriva sirienilor inocenți din Idleb trebuie să înceteze imediat pentru să poată lua sfârșit criza umanitară, iar procesul politic să progreseze", a declarat vineri pe Twitter șeful diplomației americane Mike Pompeo la încheierea unei întâlniri la Washington cu emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen.

Declanșat în 2011 prin represiunea manifestanților în favoarea democrației de către putere, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morți.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău