Armata Națională – 31 de ani de la creare

  • 03 Septembrie 2022 12:25
Armata Națională – 31 de ani de la creare

Armata Națională a Republicii Moldova marchează astăzi 31 de ani de la creare. În cadrul ceremoniei oficiale, președinta Maia Sandu, comandant suprem al Forțelor Armate, a declarat că aniversarea de astăzi, în contextul regional dificil, este un reper bun pentru a trece în revistă cum Armata Națională a fost creată și pentru a aprecia la valoare justă rolul ei în apărarea și consolidarea independenței țării, transmite IPN.

„Istoria Armatei a fost determinată de istoria țării. Ostașii și ofițerii Armatei Naționale au înfruntat greutățile timpurilor împreună cu cetățenii. Armata a apărat integritatea teritorială a Moldovei atunci când aceasta a fost contestată, în primii ani de independență. Astăzi comemorăm și onorăm sacrificiul veteranilor Armatei Naționale, al eroilor căzuți în lupta pentru independența și integritatea teritorială a țării noastre”, a spus șefa statului.

Președinta a spus că Armata Națională se bucură de încrederea cetățenilor. De fiecare dată a pus la dispoziția oamenilor echipamente de protecție, generatoare, corturi și bucătării de teren. Militarii au fost alături de cetățeni în timpul pandemiei  COVID-19, dar și în primăvara acestui an când, în premieră în istoria Moldovei, sute de mii de femei, copii și bătrâni din Ucraina s-au refugiat în Moldova din cauza războiului, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina și a atrocităților comise acolo.

„O armată puternică și bine echipată oferă țării încredere în forțele proprii, libertate de acțiune și opțiuni strategice în caz de pericol. O armată puternică susține sentimentul de patriotism și consolidează cetățenii în momentele dificile care amenință existența țării. Prin urmare, este datoria noastră să construim o armată modernă de apărare profesionistă, bine echipată și capabilă să facă față provocărilor. Suntem în întârziere, dar am convingerea că reușim”, a mai spus Maia Sandu.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că sunt 31 de ani de la formarea Armatei Naționale – un pilon al stabilității și un garantat suveranității, independenței și integrității naționale. „Armata Națională a crescut odată cu Republica Moldova și cu aspirațiile societății noastre moderne și democratice. De-a lungul anilor, instituția de apărare a trecut prin perioade dificile, dar și printr-o serie de transformări și reforme care au avut ca scop modernizarea Armatei Naționale, să se ajusteze la situația actuală, la securitatea națională și regională”, a notat ministrul.

Anatolie Nosatîi a menționat că în cei 31 de ani, militarii Armatei Naționale au reprezentat Republica Moldova cu onoare și demnitate în plan regional și internațional, cu mesajul că suntem un stat care contribuie la eforturile multinaționale de fortificare a păcii globale. „Aceștia au arborat tricolorul în operațiuni umanitare și de reconstrucție post-conflict din Irak, în misiunea de menținere a păcii din Kosovo și mai nou din Liban, dar și în multe alte baze militare ale unor operațiuni internaționale cu mandatul ONU, OSCE, UE și NATO, demonstrând că Armata Națională are militari capabili să execute misiunile la cel mai înalt nivel”, a mai spus ministrul. Potrivit lui, și în țară militarii au fost implicați la înlăturarea calamităților naturale, au sprijinit autoritățile în contextul pandemiei COVID-19, precum și în gestionarea crizei provocate de războiul din Ucraina.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, în urma unui decret prezidențial semnat de către primul președinte, Mircea Snegur, la scurt timp după proclamarea Independenței țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău