Armata columbiană a trimis 180 de soldați ca să distrugă culturile de coca din nordul țării, iar cultivatorii i-au luat ostateci

  • 29 Octombrie 2021 11:41
Armata columbiană a trimis 180 de soldați ca să distrugă culturile de coca din nordul țării, iar cultivatorii i-au luat ostateci

Cultivatori de coca din nord-estul Columbiei au luat marți ostatici 180 de soldați trimiși să le eradicheze culturile, a anunțat armata columbiană. Avocatul Poporului din această țară a anunțat joi într-un comunicat că soldații au fost eliberați, informează dpa și AFP.

Organismul public care veghează asupra respectării drepturilor omului a anunțat înainte de aceasta că a trimis o misiune de mediere în localitatea Tibu (est), în Departamentul Norte de Santander, unde militarii erau ținuți ostatici într-o școală, transmite DIGI24.ro.

Președintele columbian Ivan Duque a cerut anterior "eliberarea rapidă" a militarilor. "Ei (militarii) sunt bine, au armele asupra lor. Ei nu au vrut să intre în confruntare și aceasta arată profesionalismul lor (...), însă aceste practici nu pot să aibă trecere în țară", a declarat șeful statului, atenționând că, dacă soldații nu vor fi eliberați rapid, aceasta "va fi considerată de către autorități o răpire".

Confruntările sunt frecvente în Columbia între producători de coca și forțele de ordine însărcinate să distrugă aceste culturi, scrie Agerpres.

Generalul Omar Sepulveda, însărcinat cu operațiunile militare în zonă, a precizat că soldații au fost încercuiți marți de cultivatori de coca înarmați cu bâte și macete, în timp ce efectuau "sarcini de luptă împotriva lanțului de trafic de droguri".

În regiunea Catatumbo, unde este situat satul Tibu, la frontiera cu Venezuela, se află cea mai mare suprafață de coca din lume (40.084 hectare), potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, din 2020.

Rebelii din Armata de Eliberare Națională (ELN), ultima gherilă activă în Columbia, și disidenții fostei gherile Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) care se opun acordului de pace din 2016, operează în această regiune și profită de veniturile provenite din traficul de droguri.

Cu o producție record de 1.010 tone în 2020, Columbia rămâne primul exportator mondial de cocaină, majoritar spre SUA, care sunt principalul consumator.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău