Armand Goșu: Lupta dintre Plahotniuc și Voronin din capul lui Dodon (Revista presei)
-
08 Ianuarie 2020 16:00
Revista presei din 08 ianuarie 2020
Republica Moldova: punct și de la capăt, titrează Revista 22 de peste Prut. În acest articol, Armand Goșu analizează șansele pe care le are opoziția pro-europeană de la Chișinău să-l învingă pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale.
„Dacă Dodon va încerca să devină un Plahotniuc preluând schemele de corupție, instituțiile media, rețelele din justiție, sugrumând și exploatând la sânge o țară întreagă, model pentru care pare să fi optat președintele, șansele opoziției pro-europene de a rămâne unită și de a-l învinge sunt ceva mai mari”, notează Armand Goșu. El crede că evoluția politică de la Chișinău va fi cu totul alta, dacă Igor Dodon îl va lua ca model pe comunistul Vladimir Voronin.
„În acest caz, va fi grea, dacă nu imposibilă coagularea unui front unit în spatele candidaturii Maiei Sandu. În consecință, șansele lui Dodon de a câștiga al doilea mandat ar crește substanțial. Practic, viitorul scenei politice de la Chișinău va depinde de rezultatul luptei dintre Plahotniuc și Voronin, luptă care se dă în mintea președintelui Dodon”, opinează Armand Goșu.
Într-o altă ordine de idei, politologul Dionis Cenușă atrage atenția guvernării și președinției de la Chișinău să se abțină de la „importul disputelor geopolitice”, în contextul relațiilor tot mai tensionate din lume.
„Relațiile dintre puterile regionale, cu care președintele Dodon și-a întărit prietenia până acum - Rusia, Turcia și Iran (inclusiv) și Occident se acutizează continuu”, observă Dionis Cenușă într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Analistul atrage atenția că recentele „prietenii” legate de Igor Dodon nu trebuie proiectate asupra relațiilor cu UE și NATO.
„În acest context foarte neliniștit, guvernarea de la Chișinău, dar și Președinția, trebuie să se abțină de la orice intenție de a importa disputele geopolitice. De asemenea, prieteniile pe care Dodon le-a legat cu regimurile de la Moscova, Ankara și Teheran (mai puțin) nu trebuie, sub nicio formă și în niciun caz, proiectate asupra relațiilor și contactelor interstatale strategice pe care Moldova le are cu SUA, UE, statele membre UE și NATO”, concluzionează Dionis Cenușă.