Armand Goșu | În R.Moldova este ”o fereastră teribilă de oportunitate”, iar ”frica de Plahotniuc și de rețelele lui Plahotniuc îi ține împreună pe PSRM cu ACUM” (Revista presei)

  • 01 Iulie 2019 09:34
Armand Goșu | În R.Moldova  este ”o fereastră teribilă de oportunitate”, iar ”frica de Plahotniuc și de rețelele lui Plahotniuc îi ține împreună pe PSRM cu ACUM” (Revista presei)

Revista presei - 1 iulie 2019.

Republica Moldova nu trece prin revoluție, ci printr-o nouă redistribuire a puterii, explică, într-o analiză pentru IPN, analistul Dionis Cenușă. Potrivit lui, socialiștii și blocul ACUM folosesc autoritatea politică pentru a intensifica decuplarea instituțiilor de influențele anterioare ale Partidului Democrat. Premierul Maia Sandu, cu sprijinul majorității în Parlament, aplică o „lustrație” politică tactică cu scopul de a curăța sistemul de persoanele loiale regimului oligarhic și a-i înlocui cu persoane integre, pe bază de concurs deschis, subliniază autorul, care se arată convins că, se încearcă deoligarhizarea cu pași rapizi și, totodată, depolitizarea instituțiilor care au manifestat cel mai mult sprijin instituțional și politic fostei guvernări. În opinia lui Dionis Cenușă, se exercită presiune, în limitele acceptate de lege, pentru deschiderea instituțiilor și eliminarea exponenților defectuoși acolo unde au fost descoperite semne clare de subordonare decizională și facilitare a schemelor de corupție, din care a beneficiat pe verticală centrul oligarhic.

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. ”Noi am recomanda, oricât de dificil ar fi, să se evite un proces amplu de lustrație în sistem, prin demiteri în masă și înlocuirea cu alți oameni. Din punct de vedere istoric, în ultimele decenii, aceste măsuri nu au funcționat în nicio țară. Este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior. Asta deoarece majoritățile parlamentare se schimbă și la fiecare 10 ani acestea tind să schimbe și sistemul judiciar odată cu ele. Aceste măsuri nu creează o justiției independentă, ci o justiției ”marionetă”, a subliniat expertul Comisiei Internaționale a Juriștilor.

Adevărul îl citează pe președintele interimar al Partidului Democrat, Pavel Filip, care afirmă la televiziunea Prime că formațiunea are nevoie de o reformă. „Din necesitatea de a reforma, trebuie să recunoaștem că PDM a fost o formațiune cu o politică agresivă și poate și era firesc, fiind un partid de guvernare. Poate altfel nici nu era posibil să obținem rezultatele pe care le-am obținut”, menționează democratul.   În acest sens, Pavel Filip spune că partidul a decis să treacă de la agresivitate la parteneriate punctuale care „vor veni în interesul cetățenilor Republicii Moldova”.

Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru este de părere că ”Alianța Kozak își merită numele”. În opinia lui, ”alianța ACUM-PSRM este un produs rusesc prin excelență și Putin se mândrește cu el, expunându-l publicului pentru a-și ridica ratingul în scădere”. Nicolae Negru mai amintește și despre votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrâncea la APCE. ”Atunci când doi reprezentanți ai guvernării, inclusiv un vicepremier, votează împotriva Ucrainei, care de facto este scutul anti-imperial al Republicii Moldova, de care depinde în cea mai mare măsură rezolvarea problemei transnistrene, iar un ministru al aceluiași Guvern afirmă că ei au făcut-o din considerente personale, că nimic nu s-a schimbat în opțiunile noastre geopolitice și în relațiile cu Ucraina, că totul rămâne pe vechi, Guvernul respectiv nu mai poate fi luat în serios, oricât s-ar răsti, deloc europenește, de altfel, la judecători și procurori Maia Sandu”, crede autorul.

Expertul de la București, Armand Goșu, opinează într-un interviu pentru Europa Liberă că acum în Republica Moldova  este ”o fereastră teribilă de oportunitate”, iar ”frica de Plahotniuc și de rețelele lui Plahotniuc îi ține împreună pe PSRM cu ACUM”. El este de părere că nu poți, însă, să ”razi” totul, pentru că nu există oameni care să fie puși în loc.  ”Atunci va trebui o politică a pașilor mărunți. Asta presupune că ACUM și PSRM trebuie să rămână vreo două cicluri electorale împreună. Dacă nu, alternativa este să-i înghită Plahotniuc”, opinează analistul.

Portalul Anticorupție.md scrie că un tribunal din Moscova a eliberat mandat de arestare pe numele unui fost membru al consiliului băncii European Express, Oleg Kuzmin, implicat în cunoscuta schemă Laundromat prin care au fost spălați peste 156 miliarde de dolari, dintre care 22,3 miliarde de dolari fiind scoși din Rusia prin sistemul judiciar și cel bancar din R. Moldova. Ancheta penală din Rusia a stabilit că Oleg Kuzmin a colaborat cu Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, menționați drept organizatori ai schemei criminale de spălare de bani.

Și Ziarul de Gardă se întreabă ”Cine aprinde lumina pe străzile din localitățile R. Moldova?”. În anul 2018, 77% din străzile orașelor din R. Moldova erau iluminate, spun datele Biroului Național de Statistică. Sunt localități în care există lumină pe timp de noapte pe toate străzile, pe când altele întâmpină probleme la acest capitol. Specialiștii cred că, pentru a menține serviciul de iluminat public, cetățenii ar trebui să vină cu niște contribuții ale lor și să susțină administrația publică locală, întrucât fondurile locale sunt insuficiente, notează publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău