Arborii solari sunt instalați în capitală. Cum vor utiliza cetățenii energia stocată în bateriile acestora

  • 10 Iulie 2019 16:49
Arborii solari sunt instalați în capitală. Cum vor utiliza cetățenii energia stocată în bateriile acestora

Cei doi arborii fotovoltaici, donație a municipalității din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sunt instalați în capitală, pe bulevardul Mircea cel Bătrân și bulevardul Grigore Vieru, transmite IPN.

Arborii vor produce energie electrică captând energia solară. Energia stocată în bateriile care se află în trunchiul arborelui va putea fi utilizată de către cetățeni la încărcarea telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor, bicicletelor electrice etc. Totodată, energia acumulată va fi utilizată pe timp de noapte la iluminarea perimetrului. Fiecare arbore va avea cinci prize obișnuite și cinci prize USB.

Arborii solari pot genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile.

Pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur, a spus că arborii sunt prietenoși mediului. O companie din capitală va oferi internet gratuit lângă arborele din bulevardul Grigore Vieru. În zonă urmează să fie instalată și o cișmea.

Alexandru Rotaru, manager de proiect PNUD, a spus că arborii sunt aduși din Croația și îi montează specialiști de la firma producătoare. Un asemenea arbore costă în jur de 25 de mii de dolari.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău